Janko Vučinić: Treba nam čista Vlada i pošteni investitori

"Na žalost, sve se ovo dešavalo i pred očima javnosti bez adekvatnog odgovora i reakcije", dodao je predsjednik sindikalaca.
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2012. 10:44h

U Crnoj Gori su bile samo loše i promašene ili propale privatizacije, ocijenio je predsjednik Sindikata Željezare Janko Vučinić i kao primjer loših naveo: Jugopetrol, EPCG, Telekoma, a promašenih: KAP i Željezaru.

"Privatizacije su namu većini slučajeva donijele gubitak radnih mjesta, smanjivanje zarada, izrabljivanje radnika, mobing, zatvaranje i gašenje fabrika čemu je predhodila njihova beskrupulozna pljačka legalizovana pod imenom privatizacija", kazao je Vučinić i dodao da je najgore bilo što je dug javni, a profit privatni.

On u saopštenju navodi da se sve odigralo pred očima i uz blagoslov prvog i ostalih ministara, bivših ili sadašnjih.

"Na žalost, sve se ovo dešavalo i pred očima javnosti bez adekvatnog odgovora i reakcije", dodao je predsjednik sindikalaca.

Vučinić se pita možemo li raskinuti privatizacione ugovore i spasiti ono što je ostalo od Jugopetrola, EPCG, Telekoma, KAP-a, Željezare i drugih očerupanih i opustešonih fabrika i infrastrukturnih objekata.

"Teško, ali će se morati! Ko to može uraditi? Naravno premijer, ako odluči da bude sa žrtvama tranzicije i promašenih i propalih privatizacija, a ne sa domaćim i stranim tajkunima", navodi se u saopštenju

Vučinić dodaje da bi u tom slučaju premijer trebao da raskine štetne i koruptivne ugovore o privatizaciji i da insistirai da se utvrdi individualna odgovornost.

"Tako da oni koji su krivi za pogubne privatizacije završe u zatvoru, a njihov novac bude vraćen u budžet", kaže on.

Objašnjavajući što je potrebno za uspješnu privatizaciju Vučinić ukazuje na prave investitore u koje nećemo ulagati kao poreski obaveznici nego će oni u skladu sa kupoprodanijim ugovorima ulagati u preduzeća koja su kupili.

"Ali prije svega nam je potrebna čista Vlada", poručuje Vučinić.

Galerija

Bonus video: