TQ Plaza bez dozvole

Iako useljen još prije pola godine, luksuzni poslovni centar u Budvi još nije dobio odgovarajuće papire
0 komentar(a)
TQ plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.02.2012. 08:08h

Iako su još prije pola godine useljeni luksuzni stanovi u središnjoj kaleti, te decembra prošle godine organizovano i svečano otvaranje velikog trgovačkog centra, multifunkcionalni poslovno-komercijalno-turistički centar „TQ Plaza“, vrijedan više od 50 miliona eura, još nema upotrebnu dozvolu.

To je potvrdila i načelnica Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj Danijela Marotić u pismenom odgovoru koji je dostavljen opozicionoj SNP, navodeći da je “procedura oko izdavanja upotrebne dozvole u toku”.

Luksuzni sedmospratni poslovni centar, zajednički posao Opštine i korporacije „Trejd junik“ od početka su pratile brojne kontroverze, a o tom poslovnom aranžmanu, za koji opozicija tvrdi da je urađen na štetu lokalne uprave, svoj sud - da li ima elementa krivične odgovornosti, trebalo da da i specijalna tužiteljka za organizovani kriminal Đurđina – Nina Ivanović, čiji su inspektori prije desetak dana uzeli kompletnu dokumentaciju iz opštinskog arhiva.

Opština je od ovog posla obezbijedila dugoročne pozitivne efekte po budžet”, tvrde u Opštini

Nakon toga, kako je dodala, 1. decembra prošle godine Opština i „Trejdjunik“ su podnijeli Sekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj, po zakonu nadležnom organu, zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole za poslovno-komercijalno-turistički centar „ TQ Plaza“.

Ugovorom se kompanija “Trejd junik” obavezala da izgradi i garažu naspram centra, na parceli pored Pošte, površine deset hiljada kvadrata

Izgradnja poslovnog centra bukvalno je polarizovala političku scenu metropole turizma. Dok je opozicija i dalje čvrsto pri stavu da je riječ o poslu izuzetno štetnom za Opštinu, gdje je samo od aneksa ugovora III lokalna uprava oštećena za više od pet miliona eura, te da je riječ o sumnjivom poslu, iz Opštine tvrde da su ostvarili dobit od gotovo osam miliona eura.

Opština je u posao izgradnje ušla davanjem svog zemljišta, oslobađanjem komunalija, te organizovanjem nadzorne službe, a za uzvrat u centru je dobila četvrtinu poslovnog i garažnog prostora. Ugovorom se kompanija “Trejd junik” obavezala da izgradi i garažu naspram centra, na parceli pored Pošte, površine deset hiljada kvadrata.

“Budva je dobila najmoderniji poslovni objekat, a Opština Budva uvećala svoju imovinu za 7,8 miliona eura i to kroz 6.843 kvadrata poslovnog prostora i 120 parking mjesta. Opština Budva će kroz realizaciju druge faze dodatno uvećati svoju imovinu za još 4.543 kvadrata poslovnog prostora i 250 parking mjesta. Opština je od ovog posla obezbijedila dugoročne pozitivne efekte po budžet”, tvrde u Opštini.

Bonus video: