Vrijeme da se preuzme odgovornost za loše privatizacije

Kavarić je u četvrtak kazao da će Vlada vjerovatno morati da vrati 22 miliona eura kredita Dojče banci umjesto KAP-a
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2012. 12:17h

Stabilnost crnogorskog budžeta biće ugrožena ukoliko se aktiviraju garancije koje je Vlada dala Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), upozorili su poslanici opozicionih partija koji smatraju da je vrijeme da se preuzme odgovornost za lošu privatizaciju.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, saopštio je da je krajnje vrijeme da se crnogorskoj javnosti pokažu odgovorni za privatizaciju koja je dovela do situacije u KAP-u i državi.

“Nadam se da izjava ministar ekonomije Vladimira Kavarića nije uvod u postupak eventualnog gašenja KAP-a. Tražimo da država stane iza KAP-a”, rekao je Damjanović agenciji Mina-business.

Kavarić je u četvrtak kazao da će Vlada vjerovatno morati da vrati 22 miliona eura kredita Dojče banci umjesto KAP-a.

Damjanović očekuje da se u Skupštini obavi rasprava oko mogućnosti da država preuzme na sebe sve garancije date KAP-u, u iznosu 130 miliona EUR.

“To bi ugrozilo budžet koji smo usvojili. Znamo kako je u njemu definisana otplata garancija, pa bi bilo dobro da se povede rasprava u parlamentu po tom pitanju”, rekao je Damjanović.

On je dodao da je vrijeme da se preuzme odgovornost za loš posao privatizacije KAP-a koji se sada vraća kao bumerang.

Damjanović je poručio da će skupštinski Odbor za ekonomiju finansije i budžet reagovati na Kavarićevu najavu, a postoji mogućnost i za organizovanje kontrolnih saslušanja.

“Premijer Igor Lukšić je najavio da će u parlamentu biti inicirana rasprava koja se tiče budućnosti energetsko-metalurškog kompleksa u Crnoj Gori, pa bi garancije mogle da budu segment i te rasprave”, najavio je Damjanović.

30 godina razduživanja

Poslanik Nove srpske demokratije, Radojica Živković ocijenio je da će Vlada zbog dugova KAP-a morati da se zaduži po nepovoljnim uslovima, pa će više generacija crnogorskih građana zbog toga plaćati penale.

“Tako će zadužiti Crnu Goru da ćemo se u narednih 20, 30 godina teško razdužiti”, poručio je Živković.

On je agenciji Mina-business kazao da za njega nije ništa novo to što će Vlada morati da vrati 22 miliona eura kredita Dojče banci umjesto KAP-a.

“To smo i na sjednicama Skupštine i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet stalno govorili. Poslanici Nove su znali da će se to desiti”, rekao je Živković.

On je dodao da u Novoj smatraju da to neće biti samo 22 miliona, već čitavih 130 miliona eura, koliko je ukupno iznos garancija za KAP, kao i da Crnoj Gori predstoji zaduživanje pod veoma nepovoljnim uslovima.

“Zaduživanje na svjetskom tržištu sada je veoma teško i skupo. A za to su krivi oni koji su loše radili privatizacione ugovore, uzimajući za sebe proviziju i ne vodeći računa ni ko su strateški partneri, ni kako će se dalje proces odvijati”, zaključio je Živković.

Korupcija na teret građana

Poslanik Pokreta za promjene (PzP), Zarija Pejović kazao je agenciji Mina-business da se sad postavlja suštinsko pitanje, zašto je Vlada morala da da tolike garancije i gdje je završio toliki novac.

On je kazao da je i dalje nejasno zašto se ne poklapa suma koju je pomenuo ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu sa realnim ulaganjima u KAP. Šojgu je tokom posjete Crnoj Gori u oktobru kazao da je Centralno-evropska aluminijumska kompanije (CEAC) uložila preko 300 miliona eura u KAP.

Pejović smatra da bi trebalo ispitati gdje je završio ruski novac.

"Očigledno je da se korupcija prevaljuje na teret građana, a ukoliko se aktiviraju garancije date KAP-u, Lukšiću ostaje samo da da ostavku", poručio je Pejović.

Galerija

Bonus video: