Vlada priželjukuje nove operatore na tržištu mobilne telefonije

Vlada je procijenila da će privlačenjem novog mobilnog operatora prihodovati makar 1,315 miliona eura
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2012. 10:52h

Crnogorska Vlada želi da pored postojeća tri mobilna operatora na našem tržištu privuče još nekog investitora iz te oblasti, zaključak je dokumenta Ekonomske smjernice za 2012.godinu u oblasti telekomunikacija dostavljenog Portalu Analitika.

"Prioritet je privlačenje novih operatora na tržištu elektronskih komunikacija i izgradnja Wi-fi i TETRA sistema za primorske opštine i Cetinje od strane izabranog partnera EOS Austrija", piše u dokumentu, prenosi Antena M.

Vlada je procijenila da će privlačenjem novog mobilnog operatora prihodovati makar 1,315 miliona eura koliko iznosi minimalna vrijednost jednokratne naknade.

Kompanija Telenor je, podsjeća Antena M, jedina dostavila ponudu na sredinom decembra, završenom javnom pozivu za četvrtog mobilnog operatora. Pobjednik na tenderu Telenor, uplatio je 28. decembra ponuđenu jednokratnu naknadu u iznosu 1.649.500 eura na račun budžeta Crne Gore.

Prema najavama Vlade, primorje i Cetinje biće uskoro potpuno pokriveni bežičnim internet signalom, što je rezultat ugovora o osnivanju kompanije Wireles Montenegro.

Riječ je o projektu koji ce biti realizovan na bazi javno-privatnog partnerstva, a potpisnici ugovora su Vlada i austrijska kompanija EOS Gmbh holding.

Projekat podrazumijeva izgradnju mreže korišćenjem dva tehnološka sistema TETRA i Wi-Fi. Prva je prevashodno namijenjena državnim službama, a na bazi druge biće izgrađena javna bežična mreža za komercijalnu upotrebu.

Bonus video: