Solana i dalje u rukama Barovića

Nije bilo konkretnih ponuda, zainteresovanih kupaca, ali ni medija, osim ekipe lokalne televizije “Teuta” koja je stigla malo kasnije
0 komentar(a)
solana, Foto: Arhiva "Vijesti"
solana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.01.2012. 09:02h

Osim stečajnog upravnika Milorada Ikovića i njegovog saradnika Ognjena Jovovića, jučerašnjoj javnoj prodaji cjelokupne imovine ulcinjske Solane prisustvovao je samo novinar “Vijesti”.

Nije bilo konkretnih ponuda, zainteresovanih kupaca, ali ni medija, osim ekipe lokalne televizije “Teuta” koja je stigla malo kasnije. Tako je propala prva javna prodaja imovine stečajnog dužnika, od koga povjerioci traže oko tri miliona eura ili više od 85 puta manje od početne cijene.

"Proglašava se neuspjelim prvo javno nadmetanje za prodaju imovine ulcinjske Solane, odnosno stečajnog dužnika. O terminu sljedeće javne prodaje, uslovima i novoj početnoj cijeni, odlučiću naknadno"m kazao je Iković.

Upitan da li očekuje da će većinski vlasnici podmiriti povjerioca i tako stvoriti uslove za nastavak proizvodnog procesa, Iković je odgovorio potvrdno.

"Vjerujem da će se to dogoditi i u tom slučaju obustavio bih postupak prodaje imovine i predložio sudu da zaključi stečajni postupak", istakao je Iković.

On vjeruje da će, uprkos svemu, i ove godine biti proizvodnje soli.

"U hangaru imamo zalihe sirove soli od prošle berbe, a na bazenima usoljene vode što garantuje proizvodnju", kazao je Iković.

Ponuđenu movinu Solane čine pokretna i nepokretna imovina, odnosno tehnička oprema, građevinska mehanizacija, transportna sredstva, kancelarijska oprema, objekti i hangar, kao i zemljište površine 14,5 miliona kvadrata.

Većinski vlasnik Solane je Eurofond podgoričkog biznismena Veselina Barovića, koji je uspio da isposluje da se njeno zemljište izmjenama prostornog plana pretvori u građevinsko.

Eurofond i Barović do sada nijesu pokazali interes da kompaniju izvuku iz stečaja.

Da dalja sudbina fabrike i radnika zavisi isključivo od većinskog vlasnika potvrdila je i jučerašnja vanredna skupština akcionara, na kojoj je pored ostalog usvojena i odluka o davanju u zalog dijela imovine Solane radi kreditnog zaduženja od neke od inostranih banaka.

Ukoliko banka odobri kredit, akcionara bi na novoj sjednici precizirali ostale detalje.

"Sve zavisi od većinskog vlasnika", kazao je “Vijestima” jedan od manjinskih akcionara Solane nakon skupštine, koji je glasao protiv odluke i bio nadglasan.

Bonus video: