Štediše Dafine i Jezde novac dobijaju do marta

Potpisivanjem Sporazuma stekli su se uslovi za primopredaju baze podataka između državnih organa Crne Gore i Srbije
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2012. 21:44h

Bivše štediše Dafiment banke i Banke male privrede Jezdimira Vasiljevića mogle bi novac, 20 godina nakon “oročenja”, dobiti do kraja marta, najavljeno je u utorak iz Ministarstva finansija nakon što su juče potpisali Sporazum o razmjeni podataka sa Ministarstvom finansija i Narodnom bankom Srbije. Memorandum, koji je prethodio sporazumu, potpisan je u julu prošle godine, građani sa prebivalištem u Crnoj Gori dobiće oročene depozite.

"Potpisivanjem Sporazuma stekli su se uslovi za primopredaju baze podataka između državnih organa Crne Gore i Srbije. Nakon dobijanja baze podataka, Ministarstvo finansija Crne Gore će utvrditi pravo na isplatu i visinu iznosa deviznih sredstava deponenata, kao i način isplate, i o tome izdati potvrde. Očekuje se da će isplata sredstava početi najkasnije do kraja prvog kvartala 2012. godine, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena", saopšteno je iz Ministarstva.

U skladu sa postojećim zakonom o isplati deviznih sredstava građana položenih kod te dvije banke isplata prve rate koja je po jednom deponentu utvrđena na iznos od 380 eura trebalo je da počne 1. jula 2009. godine i da se jedanput godišnje isplaćuje do 2017. godine. Ministarstvo finansija je za tu potrebu budžetom opredijelilo 1,7 miliona eura. Novac nije isplaćivan jer nijesu razmijenjeni podaci sa Srbijom.

Prema podacima do 4. aprila 2009. godine pristiglo je oko 6.000 zahtjeva u ukupnoj vrijednosti od 9,6 miliona eura.

"Ali, tačan broj deponenata i visina prava na isplatu utvrdiće se nakon dobijanja potrebne dokumentacije", kazali su tada iz Ministarstva finansija.

Dva ministarstva su od sredine 2009. godine pregovarali o ustupanju baze podataka i tokom tog perioda jedni na druge su prebacivali odgovornost o neusaglašavanju teksta memoranduma čije je potpisivanje bilo uslov za razmjenu podataka od kojih zavisi isplata novca.

Bonus video: