Moreno: U Budvi se previše gradilo, a sezona je kratka

Većina hotela je u teškoj ekonomskoj situaciji i ne mogu da prežive od tri ili četiri mjeseca, ocijenjuje šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2012. 15:07h

Turizam kao treća strateška grana ekonomije u Crnoj Gori, mora biti na neki način drugačiji, smatra šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj za Crnu Goru, Đulio Moreno.

On je dodao da Crna Gora u budućnosti mora da izbjegne greške koje je napravila u Budvi gdje je dozvolila veliku gradnju, a nije obezbijedila infrastrukuturu za prije svega, dužu sezonu.

„Crna Gora mora izbjeći i greške koje je napravila Hrvatska, gdje je većina hotela u teškoj ekonomskoj situaciji jer ne mogu da prežive od tri ili četiri mjeseca sezone“, poručio je Moreno.

On je ocijenio da Crna Gora ima bolju klimu od Hrvatske, jer je more toplije i samim tim sezona duže traje, ali ne može da opstane ako je to samo od maja do kraja septembra, već mora da stvori dodatne sadržaje kao što su, na primjer, golf tereni, koji bi bili alternativa i produžili sezonu od marta do novembra.

To je, kako smatra, jedini način da se stvori održiv turizam.

„Vlada treba da ima obrazovan kadar u turizmu, jer ako želi da ima određeni nivo ponude mora da ima profesionalce u svim sektorima, od konobara, barmena do sobarica i kuvara. Najbolje je obučavati mlade da postanu stručnjaci u tom sektoru“, rekao je Moreno.

Kako je saopštio, država treba da podrži i drugi sektor turizma, koji neće uključivati samo obalu, jer Crna Gora ima veliki potencijal u planinama, pa se Vlada i investitori moraju fokusirati i na tu oblast.

„Ako neko dolazi u Crnu Goru kao turista mora imati raznovrsnu ponudu, ne samo na obali već i u centralnom dijelu i na sjeveru, jer za dva sata može otići sa jednog kraja na drugi i vidjeti fantastična mjesta“, kazao je Moreno.

Galerija

Bonus video: