Radnici Elektrolize ljuti: KAP angažovao viljuškare sa Kipra

Zaposleni viljuškaristi u Elektrolizi zbog tog ugovora vrijednog skoro 170.000 eura, na godišnjem nivou, ostali su praktično bez višegodišnjeg zanimanja
74 pregleda 0 komentar(a)
KAP, Foto: Arhiva Vijesti
KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.01.2012. 11:56h

Radnici Elektrolize Kombinata aluminijuma ogorčeni su na ugovor koji je poslodavac sredinom septembra prošle godine sklopio sa kiparskom of-šor kompanijom Multismart Co LTD, vezano za usluge viljuškara u ovom centralnom pogonu KAP-a, a najavljeno je da će uskoro biti zaključen sličan novi ugovor.

Zaposleni viljuškaristi u Elektrolizi zbog tog ugovora vrijednog skoro 170.000 eura, na godišnjem nivou, ostali su praktično bez višegodišnjeg zanimanja.

U ime ove kiparske firme, kako navode radnici, Momo Stevanić (strani državljanin) angažovao je 30-ak ljudi sa strane da obavljaju te poslove u KAP-u.

Dugogodišnji radnici su posebno ogorčeni što su tokom rada kiparske firme u KAP-u za usluge u Elektrolizi angažovana samo dva viljuškara marke "klark", a ne tri viljuškara marke "linda", kako se to navodilo u sklopljenom ugovoru.

Iz uprave su potvrdili da su potpisali ugovor sa firmom Multismart 13. septembra prošle godine, da je tome prethodila detaljna analiza tržišta, prikupljanje svih ponuda i pregovori sa ponuđačima do postizanja najpovoljnijih uslova za KAP.

U saopštenju se dodaje da su u konkretnom slučaju svi ekonomski parametri "pokazali apsolutnu opravdanost zakupa viljuškara Multismarta, jer je ugovorena cijena zakupa mašina i angažovanja viljuškarista te firme bila znatno niža od troškova korišćenja i održavanja KAP-ovih mašina i zarada zaposlenih".

"U prilog tome govori i činjenica da je već poslije prva tri mjeseca, Multismart odlučio da raskine ugovor sa KAP-om, jer se pokazalo da su stvarni troškovi tog izvođača bili mnogo veći od iznosa koji je bio preciziran ugovorom.

KAP trenutno razmatra pristigle nove ponude izvođača i narednih dana biće zaključen ugovor sa ekonomski i tehnički najpovoljnijim ponuđačem. Sve angažovane mašine, od momenta potpisivanja ugovora sa Multismartom, bez obzira na ime proizvođača i vrstu, omogućile su kontinuiran i efikasan rad u Elektrolizi", istakli su iz menadžmenta.

Što se tiče KAP-ovih viljuškarista, u skladu sa njihovim radnim iskustvom i kvalifikacijom, "dio njih već je preraspoređen na druga radna mjesta u proizvodnji, koja su bila upražnjena, dok je taj postupak za ostale u toku".

"Prema tome, u ovom slučaju nema ni govora o preklapanju troškova KAP-a, niti radnih obaveza u Elektrolizi. Naprotiv, zakup viljuškara predstavlja jedan od načina smanjenja troškova KAP-a, što je u sadašnjoj složenoj finansijskoj situaciji, izuzetno značajno za nas", zaključuje se u saopštenju menadžmena KAP-a.

Uprava: Smanjujemo troškove

"KAP je specijalizovan za proizvodnju alurnimjuma i mi želimo da naš trud, znanje i finansije usmjerimo na produktivnu efikasnost.

Nastojaćemo i ubuduće da smanjimo troškove, a posebno neproizvodnih cjelina, i to uglavnom putem angažovanja drugih pravnih lica ("autsorsinga")", saopšteno je iz menadžmenta KAP-a.

Bonus video: