Slovenci uzeli najmanje još 5,3 miliona eura

Nepoštovanje odluka crnogorskog regulatora na tržištu kapitala dovelo je do iznošenja višemilionskog iznosa novca sa računa domaćeg fonda
62 pregleda 0 komentar(a)
Komisija za hartije od vrijednosti, Foto: Vesko Belojević
Komisija za hartije od vrijednosti, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.01.2012. 09:14h

Komisija za hartije od vrijednosti Crne Gore (KHOV) nije uspjela da zaustavi nezakonito preuzimanje slovenačke kompanije Plama Pur od strane investicionog fonda Moneta i njihovih slovenačkih partnera.

Nepoštovanje odluka crnogorskog regulatora na tržištu kapitala dovelo je do iznošenja višemilionskog iznosa novca sa računa domaćeg fonda u Sloveniju, a na štetu manjinskih akcionara Monete - građana Crne Gore čiji vlasnički udjeli u ovom fondu godinama konstantno gube na vrijednosti.

Kroz sumnjivu kupovinu akcija potencijalno povezane firme iz Slovenije kojoj su kumovali direktor društva koje upravlja fondom Moneta Gregor Kopriva, članovi Nadzornog odbora Monete, ali i vjerovatno partneri iz slovenačke grupacije ST Hamer, koji više od godinu gazduju društvom za upravljanje fondom Moneta.

Oni su kroz niz sumnjivih transakcija u zemlji i regionu, čijim istragama se KHOV veoma jalovo ili uopšte nije bavio, iz navedenog fonda iznijeli do sada više od 10 miliona eura, a na štetu manjinskih akcionara.

Dok se u Crnoj Gori praznovalo, na veb portalima u Sloveniji, još prije nekoliko dana, objavljena je informacija da su u skladu sa akcionarskim sporazumom preuzimanje kompanije Plama Pur d.d. izvršili sa jedne strane holding AG i Moneta iza kojih stoje dr Aleš Musar, Marko Konič i Rok Habinc (koji kontrolišu ST Hamer), a na drugoj strani kompanija Plata u vlasništvu Franca Freliha. Slovenački mediji prenijeli su da odluka crnogorske Komisije za hartije nije mogla uticati na preuzimanje akcija slovenačke kompanije gdje je navedena družina preuzela još oko 60 odsto akcija i sada kontroliše oko 90 odsto akcija kompanije Plama Pur.

Slovenačke gazde društva za upravljanje fondom Moneta krajem trećeg kvartala 2010. ušle su u Crnu Goru i tada je na računu bilo oko 19 miliona eura keša koje je taj fond prihodovao od prodaje akcija Elektroprivrede još 2009. godine. Uoči sumnjivog preuzimanja kompanije Plama Pur na računu fonda Moneta bilo je, prema podacima sa kraja novembra 2011. godine, oko 8,77 miliona eura.

Međutim, garancije za sporno preuzimanje slovenačke kompanije preuzeo je upravo fond Moneta na bazi položenog depozita od 7,68 miliona eura. Sudeći prema ponudi za preuzimanje akcija kompanije Plama Pur sa računa fonda Moneta u Sloveniju je, prema nalazu KHOV, nezakonito otuđeno najmanje 5,3 miliona eura.

KHOV je Moneti još sredinom decembra naložio da, u roku od pet dana, raskine akcionarski sporazum sa slovenačkom partnerskom firmom, a sve u vezi s preuzimanjem akcija kompanije Plama Pur d.d. Podgrad iz Slovenije. Prema nalazu kontrole KHOV i sporazumu, fond Moneta je sa partnerima iz Slovenije bio u obavezi da obezbijedi iznos od najmanje 5,3 miliona eura. Takođe je u sporazumu bilo navedeno da “ukoliko Plasta i TP (slovenački partneri Monete) u roku koji je predviđen za deponovanje novčanih sredstava za preuzimanje akcija ne bi garantovali sa 2.982.888 eura depozita, cjelokupna novčana sredstva treba da obezbijedi Moneta”.

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti dr Zoran Đikanović, saopštio je uoči Nove godine da se javnost iz saopštenja društva za upravljanje fondom Moneta “pogrešno informiše” u vezi sa aktivnostima koje regulator na domaćem tržištu kapitala preduzima u vezi sa spornim preuzimanjem slovenačke kompanije Plama Pur d.d.

Iz KHOV su najavili “da će i ličnim kontaktima upozoriti slovenačke zvaničnike da iz ovoga može proizaći i krivična odgovornost, pošto su o posljedicama svi obaviješteni na vrijeme”.

"Da li će se odliv novca zaustaviti, ja u ovom trenutku to ne mogu garantovati jer on u ovom trenutku nije u Crnoj Gori niti imamo instituciju koja na to može staviti veto odavde", kazao je Đikanović.

Slovenci su, međutim, u međuvremeno definitivno iznijeli novac sa računa fonda Moneta bez izgleda da će on biti vraćen.

Svoju nekretninu fondu prodali za 1,2 miliona

Tokom protekle godine komponija Sivent, koja, takođe, manjim dijelom gazduje društvom za upravljanje fondom Moneta, prodala je posredstvom svoje firme poslovni prostor u Ljubljani po “paprenoj” cijeni za nevjerovatnih 1,2 miliona eura.

Prema informacijama “Vijesti” KHOV još istražuje ovaj slučaj, iako se sporna kupoprodaja desila prije više od pola godine.

"Tražimo da se provjeri ugovor o kupovini nepokretnosti, tj. poslovnog objekta pod nazivom 'Zlatna Ladjica'. Imamo informaciju da je transakcija obavljena između preduzeća Gostinsko podjetje Ljubljana, koje je u vlasništvu Sivent d.d. Ljubljana, a koji posjeduje 36,08 odsto društva za upravljanje fondom Moneta.

Kako je moguće da vlasnici društva za upravljanje prodaju sopstvenu imovinu po nebulozno visokim cijenama fondu kojim upravljaju", istakli su u nedavnom zahtjevu Komisiji manjinski akcionari Monete.

Bonus video: