Menadžent KAP-a radnicima Prerade: Pređite u KAP

Ovo je stihijsko i postepeno ubijanje nas i naših porodica, a da za to niko ne odgovara i da se ne zna ko to radi, saopštio „Vijestima“ Borislav Mašković
0 komentar(a)
Prerada, šetnja, Foto: Savo Prelević
Prerada, šetnja, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.12.2011. 19:29h

"Menadžment KAP-a obezbijediće posao i redovne plate svim zaposlenima iz Prerade koji pređu u KAP. Dajemo im šansu da rade i zarađuju. Taj poziv uputili smo im još u julu ove godine, kada smo jasno stavili do znanja da KAP nema finansijskih mogućnosti da isplaćuje zarade radno neangažovanim. Nažalost, taj naš poziv prihvatilo je 10-ak ljudi, dok je preostalih 21 i dalje uporno u pokušaju da dobije nešto, što svojim radom nijesu zaslužili", saopšteno je iz menadžmenta KAP-a, nakon što je šest radnika počelo štrajk glađu.

Šest članova Sindikalnog odbora Prerade Kombinata aluminijuma zatvorili se danas u 15 časova u sindikalnim prostorijama te fabrike i odlučili se na štrajk, jer im poslodavac nije isplatio pet posljednjih zarada.

z menadžmenta KAP-a su istakli da su spremni da razgovoraju i o programu “doborovoljnog odlaska iz kompanije po uslovima koji bi bili prihvatljivi za kompaniju, uprkos složenoj finansijskoj situaciji”

U ranim jutarnjim časovima član borda KAP-a koji zastupa državni kapital Nebojša Dožić, potvrdio je „Vijestima“ da je savjetovao radnicima Prerade da ne stupaju u štrajk prije razgovora sa Moisejevom. Do tog razgovora na žalost nije došlo.

"Dožić nas je obavijestio da je ministar ekonomije Vladimir Kavarić upoznat sa svim. Zbog teškog materijalnog položaja i postupka koje poslodavac prema nama radnicima Prerade prinuđeni smo na ovakav korak jer sve mjere, pisanja i obraćanja pojedincima i institucijama naše države nijesu dale nikakvog rezultata, Ovo je stihijsko i postepeno ubijanje nas i naših porodica, a da za to niko ne odgovara i da se ne zna ko to radi", saopštio je „Vijestima“ Mašković.

Iz menadžmenta KAP-a su nakon što su radnici počeli štrajk istakli da su spremni da razgovoraju i o programu “doborovoljnog odlaska iz kompanije po uslovima koji bi bili prihvatljivi za kompaniju, uprkos složenoj finansijskoj situaciji”.

"Menadžment KAP-a još jednom poziva predstavnike zaposlenih u Preradi na razgovor, ali na realnim i objektivnim osnovama, a ne na basnoslovnim željama pojedinaca", navedeno je u saopštenju.

Sredinom prošle sedmice predsjednik Simdikata Prerade upozorio je po ko zna koji put i Vladu i poslovodstvo da su radnici te fabrike diskriminisani u odnosu na ostale radnike KAP-a, te da im poslodavac sem 42.766 eura za neisplaćenih pet neto plata, duguje 10,789 za neisplaćene zimnice, 2.200 eura za jubilarne nagrade, 3.465 eura naime naknade za regres, 31.881 euro za sindikalnu članarinu, 6.611 eura naime doprinosa za rekreaciju, 494.435 eura za Stambeni fond i 42.565 eura prema sudskoj presudi.

Bivši radnici najavljuju da će Novu čekati pred Vladom

Bivši radnici Prerade njih 380, upozorili su juče Vladu da već skoro dvije godine ne mogu naplatiti potraživanja prema pravosnažnim sudskim presudama, a najavili su i da bi mogli organizovati protest i Novu godinu dočekati pred Vladom.

"Dobili smo dvije pravosnažne presude protiv Prerade u visini od oko 650.000 eura, ali time nijesmo riješili naš problem, tako da ni sa sudskim presudama ne možemo ostvariti svoja prava", saopšteno je iz NVO Prerada koje okuplja bivše radnike ove KAP-ove fabrike.

Iz ove organizacije su istakli da su “blokirali račun Prerade, ali to nije imalo efekta jer uprava KAP-a i Prerade izbjegava promet novca preko ovog računa, svjesno kršeći zakon i niko ih zbog toga ne sankcioniše”.

"U Ministarstvu ekonomije, na čiji smo zahtjev zamrznuli naše protestne šetnje, savjetovali su nas da uvedemo stečaj ili da se sudskim putem prodaju mašine u Preradi. Isti stav je imao i izvršni direktor KAP-a Jurij Moisijev. Za razliku od stavova u Ministarstvu ekonomije i uprave KAP-a premijer Igor Lukšić, u njegovim izjavama, se zalaže za pokretanje proizvodnje. Nedavno je u Preradi bio sudski izvršitelj, vještak i advokat kako bi popisali mašine da se sudskom prodajom u Preradi naplete ova naša potraživanja.

Poslije svega navedenog, ako premijer Lukšić ostaje pri stavu da se pokreće proizvodnja u preradama aluminijuma, apelujemo na njega da iskoristi svoju poziciju i primora vlasnike KAP-a da se isplate ova dugovanja bivšim radnicima Prerade i ne dozvoli rasprodaja mašina iz Prerade", zaključuje se u saopštenju, navodeći da njihov problem predugo traje i da ih izdaje strpljenje.

Bonus video: