Šotra: Kamo sreće da neko kupi Solanu za 257 miliona

U Solani "Bajo Sekulić" "ubrano" je oko 11.000 tona soli
124 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2011. 16:25h

Privredni sud je, po službenoj dužnosti, morao da objavi prodaju imovine Solane u stečaju. Srećan bi bio da možemo prodati Solanu po procijenjenoj vrijednosti imovine za 257,8 miliona eura, ali bojim se da od toga neće biti ništa, niti da će se ko javiti, saopštio je "Vijestima" predsjednik borda direktora Solane "Bajo Sekulić" Boiša Šotra, koji je i direktor društva koje upravlja Eurofondom, pojedinačno najvećim vlasnikom ulcinjske kompanije.

"Kamo sreće da nam se neko javi za toliko novca, riješili bismo sve probleme. Namirili bi se povjerioci a nakon toga i ostali akcionari shodno svom vlasničkom udjelu. Na primjer, ako bi se prodala Solana po ovoj cijeni, i nakon namirenja povjerilaca i ostalih obaveza, i izlaska iz stečaja, bilo bi dovoljno novca da se podijeli akcionarima od čega bi i akcionari Solane i Eurofonda imali koristi. U tom slučaju, akcija bi imala vrijednost preko 60 eura. Da imamo kupca, Solana se sigurno ne bi ovako prodavala", dodao je Šotra.

On je istakao da je u Solani "Bajo Sekulić" "ubrano" oko 11.000 tona soli i da se nadaju da će uskoro početi njena prodaja po povoljnim cijenama.

"Berba je uspješno završena i plaćene obaveze po osnovu nje. Posljednja berba soli je finansirana uz pomoć i podršku Eurofonda", naveo je Šotra.

Eurofond je nakon masovne vaučerske privatizacije posjedovao svega 14,56 odsto akcija Solane "Bajo Sekulić".

"Prepoznajući pravu vrijednost Solane, procenat vlasništva smo povećavali kroz kupovinu akcija na berzi, pri čemu su kupovani i paketi akcija da bi se došlo do procenta od 72,63 odsto koliko Eurofond sada ima. Za akcije Solane je plaćeno mnogo više od 800.000 eura, koliko se pominje u medijima. Takođe, direktno je uloženo u fabriku oko 5,2 miliona eura kroz dokapitalizacije tokom 2007, 2008, 2009. godine", kazao je Šotra.

On je dodao da su zakazali Skupštinu akcionara Solane i da na sve načine pokušava da obezbijedi povoljan kredit iz inostranstva koji bi se iskoristio za namirenje povjerilaca i izlazak iz stečaja, stavljanje u pogon pakirnice i osposobljavenje svih bazena kako bi naredne godine imali berbu od 30.000 tona.

"Dolje (u Ulcinju) su kompletno nove mašine i potrebno je još oko 30.000 eura da se puste u rad u susret novoj berbi koja bi trebalo da počne u martu 2012. godine", zaključio je Šotra.

Galerija

Bonus video: