Slovenci zainteresovani za saradnju sa pljevaljskom fabrikom elektronike

Proizvodnja u pljevaljskoj kompaniji mogla bi biti obnovljena naredne godine, ukoliko dođe do saradnje
73 pregleda 0 komentar(a)
Optel, Foto: Goran Malidžan
Optel, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 20.12.2011. 18:46h

Za pokretanje proizvodnje u pljevaljskoj fabrici “Optel”, nekadašnjoj vojnoj fabrici zainteresovana je firma “P&P“ iz Portoroža, jedna od najvećih slovenačkih kompanija za elektroniku.

Predstavnici kompanije zajedno sa slovenačkim ambasadorom u Crnoj Gori Vladimir Gasparič posjetili su pljevaljsku Opštinu, gdje su o mogućnosti privredne saradnje razgovarali sa predsjednikom Opštine Milojem Pupovićem.

Slovenačka delegacija obišla je “Optel” gdje se upoznala sa mogućnostima i opremom sa kojom raspolaže nekada jedno od najboljih pljevaljskih preduzeća.

Gasparič je rekao da su sa njim došli predstavnici jednog moćnog preduzeća iz Slovenije koje se bavi elektronikom, te da postoji mogućnost da se uspostavi saradnja sa “Optelom” s obzirom na to da ovo preduzeće ima dugu tradiciju u proizvodnji elektronske opreme i ima dosta stručnog kadra.

Proizvodnja u pljevaljskoj kompaniji mogla bi biti obnovljena naredne godine, ukoliko dođe do saradnje sa slovenačkom kompanijom.

"Vektra" kupila "Optel" 2008.

Podgorička kompanija “Vektra” kupila je 2008. “Optel” za 2.105.000 eura. “Vektra” je tada ponudila investicioni program kojim se obavezala da će do 2011. godine u to preduzeće uložiti 3,3 miliona eura. Od novca dobijenog prodajom uspjeli su da isplate dugovanja preduzeća u iznosu od oko dva miliona eura, a pola miliona dugovalo se za plate radnicima, koji su nakon lijepih godina provedenih u tom kolektivu bili dovedeni na rub egzistencije.

„Sada biznismeni treba da se dogovore, a ideja je da se radi nešto što se može izvoziti, a to su moderne elektronske svjetiljke"

„Sada biznismeni treba da se dogovore, a ideja je da se radi nešto što se može izvoziti, a to su moderne elektronske svjetiljke. Kako će ići dalje, to će se dogovoriti privrednici kada konkretno pregovoraju koji bi bio udio i sa jedne i druge strane. Ideja je da Slovenija investira u opremu, znanje i obezbijedi tržište, a crnogorska strana zgrade i radnu snagu“, rekao je slovenački ambasador.

Pregovori će se nastaviti u Podgorici

Član menadžmenta kompanije Milić Popović „Vijestima“ je rekao da će se pregovori sa Slovencima danas nastaviti u Podgorici, i da vjeruje da će pronaći obostrani interes za realizaciju tog posla.

U telefonskom razgovoru Popović je pojasnio da bi se u “Optelu” radili najvjerovatnije programi satelitskih sistema, radarskih uređaja i sofisticirana elektronika vezana za elektronske medije.

U telefonskom razgovoru Popović je pojasnio da bi se u “Optelu” radili najvjerovatnije programi satelitskih sistema

P&P je jedna od kompanija sa kojom “Vektra” pregovara o zajedničkom aranžmanu i pokretanju proizvodnje u “Optelu”. Osim sa Slovencima, “Vektra” je u ozbiljnim pregovorima i sa jednom kanadskom firmom.

Vojna fabrika “1. decembar”, a kasnije “Optel” bila je jedna od uspješnijih pljevaljskih kolektiva. Plate zaposlenih bile su navjeće u opštini, a za veoma kratko vrijeme radnici su dobijali stan ili kredit za izgradc

nju kuće. Mnogi zaposleni napuštali su Rudnik i Termoelektranu, koji važe za najbolja pljevaljska preduzeća i prelazili da rade u “Optel”. U tom kolektivu bilo je zaposleno šezdesetak radnika sa fakultetom. U preduzeću se trenutno ne obavlja proizvodnja, a u dijelu upravne zgrade, već tri godine privremeno je smještena gradska biblioteka.

Fabrika imala čak 35 inženjera elektronike

Fabrika “1. decembar” osnovana je 1981. godine, a investitor je bio Savezni sekretarijat za narodnu odbranu.

Ova fabrika proizvodila je uređaje iz oblasti elektronike, namijenjene za vojne potrebe koji su „po tehničkim rješenjima i kvalitetu bili u kategoriji tehnologije koja je karakterisala najrazvijenije i najsavremenije proizvođače te vrste u svijetu.

Iako bez tradicije u toj sferi proizvodnje, školovanjem sopstvenog kadra, fabrika je već 1985. godine iz svojih pogona ponudila prve serije uređaja za potrebe tadašnje JNA. Te godine u toj fabrici je radilo 35 inženjera elektronike.

Fabrika posjeduje sopstveni bazen sa pitkom vodom, trafo-stanicu i kotlarnicu, solidne infrastrukturne instalacije

Taman kada su na pomolu bili neki novi programi koji su nudili šansu za zapošljavanje novih radnika, kriza nastala nakon raspada Jugoslavije zahvatila je i ovu fabriku, koja se nije mogla prestrojiti na rad u tržišnim uslovima.

Veliki broj stručnih ljudi napustio je kolektiv.

Fabrika posjeduje sopstveni bazen sa pitkom vodom, trafo-stanicu i kotlarnicu, solidne infrastrukturne instalacije, savremeni centralizovani sistem za protivpožarnu zaštitu, pogon za prečišćavanje otpadnih voda koje se prije ispuštanja u kanalizaciju svode na nivo čiste pitke vode.

Bonus video: