Radnici Onogošta počeli sa jednosatnim štrajom upozorenja

Ukoliko minimum od zahtjeva ne bude ispunjen za narednu sedmicu najavili su mogućnost radikalizacije protesta i stupanja u generalni štrajk
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2011. 15:27h

Radnici Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Onogošt počeli su na četvrtom spratu uprave preduzeća jednosatni štrajk upozorenja tražeći od uprave da im u toku ove sedmice isplati septembarsku i oktobarsku zaradu i otpočnu pregovore o sudbini firme i zaposlenih.

Ukoliko, kako rekoše, taj minimum od zahtjeva ne bude ispunjen za narednu sedmicu najavili su mogućnost radikalizacije protesta i stupanja u generalni štrajk.

Isplata samo septembarske zarade neće prekinuti jednosatni štrajk upozorenja jer radnici znaju da poslovodstvo ima novca da isplati makar dvije plate

Radnici traže isplatu zaostale tri zarade, dva regresa i isto toliko toplih obroka, isplatu razlike za "neopravdano umanjene" zarade, isplatu jubilarnih nagrada i dogovor o socijalnom programu, jer ne pristaju da se proda matični hotel a oni pošalju kući sa 5.600 eura otpremnine.

Prema riječima Milatovića isplata samo septembarske zarade neće prekinuti jednosatni štrajk upozorenja jer radnici, kako reče, znaju da poslovodstvo ima novca da isplati makar dvije plate.

"Znamo da im je Ministarstvo finansija omogućilo reprogram obaveza na rate i u mogućnosti su da nam isplate te dvije plate. Imaju novca na podračunu, nešto novca imaju od avansa i redovnog poslovanja što je dovoljno za isplatu dvije zarade. Znamo da to nije nemoguć zahtjev i ako to neće onda znači da nemaju minimum razumijevanja za ovu sirotinju od kojih se mnogi za svoju platu nijesu kršteno najeli. Neka na taj način pokažu malo dobre volje", kazao je Milatović.

Traže socijalni program adekvatan imovini

Sindikalna platforma, prema njegovim riječima, podrazumijeva rješavanje statusa radnika, kako onih koji bi napustili preduzeće tako i onih koji bi ostali da rade kod drugog poslodavca, ukoliko novi dio hotela Onogošt bude prodat jer za njega postoje zainteresovani kupci.

"Potencijlni kupac je dolazio i razgledao hotel i očekujem da ovih dana kaže da li je ozbiljno zainteresovan i da li će se ići u tu priču"

Radnici HTP Onogošt su se prošle sedmice okupili ispred kancelarije izvršnog direktora Zorana Stojanovića tražeći isplatu zaostalih zarada i ostalih dugovanja. Tada im je, kako su kazali, rečeno da su članovi Odbora direktora razgovarali sa ministrom finansija Miloradom Katnićem i da je postignut dogovor da im se uplati septembarska neto zarada, bez poreza i doprinosa.

Postoji interesovanje za novi dio Onogošta

Privredni sud je prošle sedmice donio odluku da je uprava HTP Onogošt prekršila plan u pogledu ostvarivanja prihoda dužnika i da je dužna da u roku od 45 dana isplati neizmirena potraživanja i ispuni ostale obaveze prema povjeriocima, dok je žalbu radnika i Sindikata da se obustavi prodaja hotela Onogošt, odbio smatrajući da je prigovor na prodaju "neosnovan" pošto je Planom lične uprave predviđeno da se taj objekat proda u 2011. godini.

Privredni sud je HLT-u oduzeo dio akcija i stavio ih na raspolaganju CKB banci na račun neizmirenog duga, tako da Fond sada ima 21 odsto akcija HTP Onogošt

"Postoji interesovanje za kupovinu novog dijela hotela Onogošt. Potencijlni kupac je dolazio i razgledao hotel i očekujem da ovih dana kaže da li je ozbiljno zainteresovan i da li će se ići u tu priču", kazao je Stojanović.

HLT fond je 2004. godine stekao pravo upravljanja nad akcijama, a zbog duga od oko četiri miliona eura oni su prije dvije godine zatražili uvođenje stečaja. Stečaj je uveden u maju 2009, a stečaj sa ličnom upravom u novembru iste godine. Prema riječima izvršnog direktora sada je dug HTP-a oko dva miliona eura dok njima dobavljači duguju preko 100.000 eura.

Privredni sud je HLT-u oduzeo dio akcija i stavio ih na raspolaganju CKB banci na račun neizmirenog duga, tako da Fond sada ima 21 odsto akcija HTP Onogošt.

Kada je uveden stečaj u preduzeću je bilo zaposleno 153 radnika. Nakon usvajanja plana lične uprave njih 61 je prodalo radno mjesto uz otpremnine od 5.600 eura, tri radnika su otišla na lični zahtjev, prodajom hotela "Trebjesa" otišlo je još osam radnika, tako da je broj zaposlenih u HTP Onogošt 82, dok ih u nikšićkom hotelu radi oko 40.

Galerija

Bonus video: