Teško do širenja biznisa na kosovsko, a kamo li na tržište STO

Građani Kosova otvoreni prema crnogorskim proizvodima, što će Crna Gora, kako je dodao, “po svaku cijenu iskoristiti”
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2011. 10:01h

Najveća smetnja za razvoj biznisa i privredne saradnje između Crne Gore i Kosova je saobraćajna infrastruktura, koju Crna Gora treba što prije da riješi, zaključeno je na nedavnom susretu predstavnika crnogorske i kosovske privrede koju je u Prištini organizovalo Udruženje Crnogoraca Kosova (UDCK).

Predsjednik Udruženja Slobodan Vujičić kazao je “Vijestima” da je najvažnija poruka skupa bila da treba pod hitno pokrenuti forume privrednika dviju država, kako bi se otklonile smetnje za jaču privrednu saradnju. On ocjenjuje da Crna Gora nije iskoristila šansu kada je Kosovo uvelo reciprocitet u uvozu proizvoda iz Srbije, iz, prema njegovim riječima, političkih razloga.

"Udruženje Crnogoraca Kosova je neposredno prije uvođenja reciprociteta poslalo zahtjev Privrednoj komori Crne Gore (PKCG), Uniji poslovodavaca (UPCG) i relevantnim adresama Vlade CG , gdje smo ih obavijestili da postoji spremnost da se u što hitnijem roku održi mini biznis forum koje bi finansiralo Ministarstvo industrije i trgovine Kosova, pod nazivom „Biznis forum CG-Kosovo”. Nažalost, sve adrese u CG su ćutale ili taktizirale da se ne bi zamjerile Srbiji i njihovim partnerima, što je iskoristila Hrvatska i zajedno sa svojom premijerkom došla na Kosovo i našu ideju sproveli u djelo", rekao je Vujičić.

Crna Gora može pomoći Srbiji da plasira proizvode na Kosovo

Vujičić smatra da Crna Gora ne smije dozvoliti da na taj način vodi poslovnu politiku, posebno ne prema Kosovu, vrijednom tržištu od oko dva miliona stanovnika.

"Jačajući poslovnu saradnju s Kosovom, Crna Gora se ne može zamjeriti Srbiji, već naprotiv, može joj samo pomoći da preko Crne Gore svoje proizvode plasira na Kosovo. Postoje privrednici koji su odmah osjetili značaj kosovskog tržišta, tako da su počeli s plasiranjem svoje robe. Među njima je bjelopoljska mesna industrija Franca, ali treba pohvaliti i napore barskog preduzeća Kontejnerski saobraćaj i generalni tereti, koje pokušava da povrati povjerenje na Kosovu. I Duvanski kombinat je jedan od onih koji se interesuju da uđu na kosovsko tržište. Voda “rada”, “nikšićko pivo” su već tu i mogu biti primjer ostalim privrednicima i industriji", naveo je Vujičić.

Slučaj kosovskog tržišta na svoj način pokazuje koliko su crnogorski privrednici lijeni da iskoriste šansu koja im se “sama nudi”. Postavlja se logično pitanje kako će se iskoristiti članstvo Crne Gore u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i prodor na mnogo dalja i veća tržišta, kad se za ona susjedna ne pokazuje veći interes.

Na pitanje koji proizvodi iz Crne Gore bi najprije našli prolaz na kosovskom tržištu, Vujičić ističe da su to prije svega mesni proizvodi, mlijeko i brašno.

Na pitanje koji proizvodi iz Crne Gore bi najprije našli prolaz na kosovskom tržištu, Vujičić ističe da su to prije svega mesni proizvodi

"Daćemo primjer da se iz Albanije dnevno uvoze četiri šlepera svinjskog mesa na Kosovo. Šansu mogu naći i industrije sokova, duvanski kombinat, poljoprivredni proizvodi i slično, jer Kosovo uvozi sve. Besmisleno je da se mandarine u Crnoj Gori bacaju, a da ih Kosovo uvozi iz Grčke i Turske i ostalih dalekih zemalja", rekao je Vujičić.

Odnos Vlade CG prema Kosovu pozitivan

Odnos Vlade Crne Gore prema kosovskom tržistu je, prema riječima Vujičića, pozitivan “i Vlada je svjesna mogućnosti naših privrednika, ali mora biti agilnija u tom smjeru i uvažiti kosovske ministre, posebno zamjenicu premijera i ministarku Industrije i trgovine Mimozu Kusari-Lila, koja je u više navrata pružila ruku i otvorila vrata crnogrskim proizvođačima i udruženju Crnogoraca Kosova.”

"Ukoliko Vlada Crne Gore bude radila po strategiji o dijaspori, smatramo da bi se veoma brzo svi značajni proizvodi našli na Kosovu, gdje bi u svakom slučaju svoje mjesto u biznisu trebalo da nađe i udruženje Crnogoraca Kosova. Primjer nam mogu biti turski prvrednici koji sve svoje proizvode plasiraju preko zastupništva koje daju predstavnicima turske zajednice, čime jačaju tursku zajednicu, a što nije slučaj s nama", kazao je Vujičić.

Udruženje je, kako je dodao, pokrenulo razgovore i s Američkom privrednom komorom Kosova, koja je o svemu obavijestila Američku privrednu komoru Crne Gore.

"Očekujemo u što kraćem roku susret četiri privredne komore i dvije vlade, te ambasada Amerike u zajednički projekat. Naglašavamo da i Vlada Crne Gore i PKCG, ali i ostali privrednici treba da stvore najosnovnije uslove Udruženju Crnograca Kosova da preko svojih kadrova, Crnogorske kuće, košarkaškog kluba i registrovane firme „DOO MNE” na još kvalitetniji način bude pravi prezenter naše države i naših proizvoda na Kosovu",smatra Vujičić.

Kosovo spremno za crnogorske proizvode

Vujičić je kazao da je skupu u Prištini prisustvovala i ministarka trgovine i industrije Kosova Mimoza Kusari-Lila, kojoj je bilo čudno zašto crnogorski privrednici ne iskoriste svoju šansu u toj zemlji.

"Na sastanku je ministarka Kusari-Lila iznijela svoje čuđenje zbog neiskorišćene prilike privrednika Crne Gore da se iskoristi mogućnost upliva crnogorske robe na Kosovu u periodu uvedenog reciprociteta prema Srbiji. Navela je da je Kosovo veoma konkuretno za sve investitore i naglasila posebnu otvorenost građana Kosova prema crnogorskim proizvodima i Crnoj Gori uopšte", rekao je Vujičić.

Građani Kosova otvoreni prema crnogorskim proizvodima, što će Crna Gora, kako je dodao, “po svaku cijenu iskoristiti”

On potvrđuje da su građani Kosova otvoreni prema crnogorskim proizvodima, što će Crna Gora, kako je dodao, “po svaku cijenu iskoristiti”.

"Naša poruka je da je ovo zadnji voz Crnoj Gori da uđe na kosovsko tržište - dodao je Vujičić. Udruženje Crnogoraca Kosova, prema njegovim riječima, pokrenulo je inicijativu za bratimljenje opština Plav i Dečane, ali i početka rješavanja puta Dečane – Plav, kao i Plav - Podgorica. - Time bi se otvorio najbolji put za konačno rješavanje trajne i najbolje saradnje između dvije zemlje", ocijenio je Vujičić.

Bonus video: