Biznismenu vraćena opustošena robna kuća i magacin

Mukama biznismena Predraga Mikića iz Kraljeva polako se nazire kraj, on i dalje optužuje Danila Mitrovića i Vladana Kaličanina
457 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2011. 08:27h

Po velikom nevremenu i pljusku juče u Bandićima, nešto prije podneva, vratili su se u opustošenu robnu kuću predstavnici kraljevačke kompanije Trgomen, u vlasništvu poznatog srpskog biznismena Predraga Mikića.

Ovo, nekad luksuzno zdanje, duž putnog pravca Podgorica-Danilovgrad, gdje se prodavao italijanski namještaj i kompletna galanterija za opremanje domaćinstva, Mikićevoj kompaniji je, pod dosta sumnjivim okolnostima, uzurpirana, ili, bolje reći, oteta još tokom 2008. od strane kontroverzne crnogorske firme MK Kapital.

MK Kapital, formalni i „prisilni“ zakupac luksuzne robne kuće Trgomenu nije plaćao ni ugovorenu kiriju. Nakon sprovedenog stečajnog postupka, MK Kapital je nedavno likvidiran, tako da su predstavnici Mikićeve kompanije juče bez ikakvih smetnji i u pratnji svojih advokata iz Podgorice, Dragana Šoća i Budimira Darmanovića, ušli u svoju robnu kuću i zatekli ne baš lijepi prizor.

Prema podacima iz registra Privrednog suda MK Kapital je obrisan 12. oktobra ove godine zbog uvođenja stečaja.

Vrijednost pokradene robe preko milion eura

Reporteri „Vijesti“ bili su juče u Bandićima i vidjeli opustošeni magacin, stakla po podu prvog i drugog sprata nekad luksuzne robne kuće, oštećene zidove na nekoliko mjesta, isključenu vodu i struju zbog neplaćenih računa od strane bivšeg zakupca - MK Kapitala...

Vlasnik Trgomena iz Kraljeva Predrag Mikić, ne krijući nezadovoljstvo, rekao je juče u telefonskom razgovoru „Vijestima“ da je vrijednost pokradene i nestale robe u robnoj kući i magacinu u Bandićima „oko 1,2 miliona eura“.

"Ta roba je vjerovatno prodata na crno", smatra Mikić.

Sporo, ali pravično

Vlasnik Trgomena priča da mu je imovina „oduzeta novembra 2008. godine od strane preduzeća MK Kapital” čiji su prvi osnivači i suvlasnici bili njegov bivši radnik Vladan Kaličanin (državljanin Srbije) i Danilo Mitrović, direktor košarkaških reprezentacija Crne Gore.

"Sudski proces za povraćaj imovine i isplatu mizerne mjesečne zakupnine koju su sami odredili, ali nikada nisu isplatili, se prekinuo jer je Vladan Kaličan otvorio stečaj nad svojim preduzećem MK Kapital, a svi povjerioci, od kojih je naše preduzeće bilo najveći povjerilac, su ostali nenamireni, jer roba i druga sredstva koja su nam oduzeta su 'izvučena' iz preduzeća" tvrde iz Trgomena.

Tri godine su bili u potpunosti lišeni imovine nad svojim nepokretnostima u Bandićima, a sada, tek nakon sudske likvidacije i brisanja MK Kapitala iz registra Privrednog suda, su ušli u svoje objekte i uvjerili se da im je pričinjena velika materijalna šteta.

"Pravosudni i državni sistem Crne Gore se pokazao sporim, ali pravičnim. Pozitivne promjene u funkcionisanju državnog sistema su očigledne i dokazuju da Crna Gora ima volje, snage i kvalifikovan kadar, spo

soban za sprovođenje daljih reformi u procesu usklađivanja rada državnog sistema sa najstrožim standardima koji se primjenjuju u vodećim zemljama Evropske unije. Vjerujemo da ćemo isključivo pravnim i zakonitim putem uspjeti da nadoknadimo bar dio štete koju smo pretrpjeli i koju još trpimo zbog bahatosti Danila Mitrovića i Vladana Kaličanina" naveo je Mikić.

Organi nisu reagovali

Na pitanje, kakvi su dalji planovi kraljevačkog Trgomena i njene poslovnice u Danilovragu, Danilo Danilović, ovlašćeni predstavnik kraljevačke kompanije, rekao je “Vijestima” da im tek „predstoji izrada plana daljih aktivnosti, te da je još rano govoriti o tome da li će obnoviti prodaju u robnoj kući“.

- Sva roba koja je bila u ovoj robnoj kući i magacinu je na magičan način nestala. Sami vidite da se radilo o veoma luksuznoj robnoj kući sa luksuznom robom u njoj i u skladištu – dodao Danilović.

Kompanija Trgomen je u Kraljevu jedna od najpoznatijih trgovačkih kuća, a u svojim objektima prodaju namještaj, pločice, kuhinje, galanteriju itd.

Mikić je još krajem 2009. godine o svom problemu u Bandićima obavijestio vlade Crne Gore i Srbije, ambasade dviju država u Beogradu i Podgorici, Centralnu banku i Poresku upravu Crne Gore, te privredne komore da je lišen pokretne i nepokretne imovine nakon što je u njih uložio 15 miliona eura.

Mikić tvrdi da su njegovi bivši poslovni partneri zaduživali poslovnu jedinicu njegove firme bez punomoćja i njegovog znanja, te da je za to saznao tek krajem 2008, kao i da je bilo drugih nepravilnosti, ali da državni organi Crne Gore na to nijesu reagovali.

Sa Nikolićem prije 10 dana Mikić bio kod Đukanovića

Široj javnosti je promaklo da je Predrag Mikić, koji je inače član Predsjedništva Srpske napredne stranke u Srbiji, prije desetak dana, sa predsjednikom te stranke Tomislavom Nikolićem i njegovim zamjenikom Aleksandrom Vučićem posjetio predsjednika DPS-a Mila Đukanovića.

Na pitanje, da li je sa Đukanovićem pričao o svom problemu koji godinama ima u Crnoj Gori, Mikić je diplomatski odgovorio: “Glavna tema i sastanak bili su čisto političke sadržine.

Pričali smo o regionalnoj saradnji Srbije i Crne Gore”.

Mitrović: Već tri godine nemam veze s tim

Direktor košarkaških reprezentacija Crne Gore Danilo Mitrović u kratkom telefonskom razgovoru rekao je juče „Vijestima“ da “pune tri godine, i već zalazimo u četvrtu, nemam nikakve veze sa MK Kapitalom i Trgomenom u Crnoj Gori”.

"Najradije ne bih imao nikakav komentar. Bio sam jedan osnivača MK Kapitala i vrlo brzo sam izašao iz te priče. Bio sam izvršni direktor Trgomena (u Crnoj Gori) godinu dana i izašao iz toga 2008. godine...

Nikakve veze sa njima više nisam imao, sem što protiv mene podnosi krivične prijave bez ikakvog osnova", kazao je Mitrović.

Na broj dostupan redakciji “Vijesti” juče je pozivan i Vladan Kaličanin, ali se on nije javljao.

Galerija

Bonus video: