Agencija pozvala dio zaposlenih u "Gorici" da razmisle o uvođenju stečaja

Radnici "Gorice" inače su za utorak najavili zbor, na kojem bi raspravljali o aktuelnoj situaciji
0 komentar(a)
AD Gorica štrajk, Foto: Arhiva Vijesti
AD Gorica štrajk, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.11.2011. 17:42h

Agencija za zaštitu prava radnika "Rad i pravo" pozvala je dio radnika građevinskog preduzeća AD "Gorica" da dobro razmisle o svojim postupcima jer je uvođenje stečaja za zaposlene u tom preduzeću mnogo gora varijanta za naplatu potraživanja.

Direktor Agencije "Rad i pravo" Radoje Lakušić saopštio je da mu se obratio veći dio zaposlenih povodom zahtjeva tri bivša radnika AD "Gorica" za pokretanje stečajnog postupka radi naplate potraživanja od oko 15.000 eura, na osnovu sudske presude.

"Ova Agencija zastupa 120 radnika, a 15. avgusta je stupilo na snagu sudsko poravnanje i sporazumjeli smo se na dug prema radnicima u ukupnom neto iznosu od 900.000 eura. Tri radnika koji su predali zahtjev za stečaj nalaze se na tom spisku", kazao je Lakušić.

On je naveo da radnici "Gorice" koje zastupaju traže da javno saopšti šta je interes radnika - stečaj ili naplata u redovnom postupku u okviru redovnog poslovanja preduzeća.

"Vođenje stečajnog postupka do formiranja stečajne mase iz koje bi se naplatili radnici kao povjerioci i drugi, prema našoj procjeni, u ovom slučaju, a i na osnovu prakse bi trajalo najmanje dvije do tri godine. Ovo posebno ističemo zato što imamo veliki broj sudskih sporova u vezi s imovinom, koji se u potpunosti prethodno moraju riješiti ne bi li se prodala. To u krajnjem znači da bi stečaj značio odlaganje mogućnosti naplate za radnike i bivše radnike", tvrdi Lakušić.

On je objasnio da su prema novom Zakonu o stečaju u prvom isplatnom redu potraživanja zaposlenih i bivših zaposlenih za posljednje dvije godine koji imaju prava samo na minimalnu isplatu zarada.

"Na zahtjev advokata i uprave AD „Gorica”, Agencija ima obećanje da će u veoma kratkom roku staviti na raspolaganje povjeriocima tj. radnicima iz ovog spora 5.000 kvadrata zemljišta, bez tereta, po procijenjenoj vrijednosti od 1,55 miliona eura. Procijenjena vrijednost imovine kompanije je 10 miliona eura, a ukupne obaveze prema radnicima oko dva miliona", zaključio je Lakušić.

Radnici "Gorice" inače su za utorak najavili zbor, na kojem bi raspravljali o aktuelnoj situaciji.

Bonus video: