IMAJU KONCEPCIJU

Perišić: Ugovor sa Šolcom nije raskinut

On je dodao da se mnogo neistina "protura" kroz fabriku, vjerovatno sa ciljem da se stvori stanje konfuzije i dezorjentacije
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2011. 14:05h

Ugovor o poslovno–tehničkoj saradnji o isporuci čelika iz nikšićke Željezare, koji su zaključile kompanija Neksan i njemački Šolc nije raskinut, saopštio je stečajni upravnik fabrike, Veselin Perišić.„Jutros sam razgovarao sa vlasnikom Neksana, Miodragom Davidovićem koji me je obavijestio da nije dobio nikakvu, ni usmenu ni pisanu obavijest o raskidu ugovora ili da se traži bilo kakva intervencija u tom pogledu“, rekao je Perišić agenciji Mina-business.On je dodao da se mnogo neistina "protura" kroz fabriku, vjerovatno sa ciljem da se stvori stanje konfuzije i dezorjentacije.„Imamo veoma jasnu koncepciju i uporni smo da uradimo sve što mislimo da je od najboljeg interesa i za Željezaru i Nikšić. Hoćemo stečaj da okončamo po zakonu, a to što mnogo toga nije po nečijoj volji ne možemo ništa“, kazao je Perišić.

Radnici primaju platuOn je rekao da, iako je fabrika u stečaju i bankrotu, radnici primaju platu, nema socijalnih tenzija i da je sve urađeno korektno i zakonito i ocijenio da je poslovni aranžman sa Šolcom bio je od izuzetnog značaja za Željezaru.„Od Davidovića sam saznao da je Neksan sve obaveze prema Šolcu uredno izvršavao i da je poslovna saradnja bila korektna, mada je bilo nekih problema oko isporuke specijalnog čelika. Zašto je u jednom trenutku saradnja zapela, pokušaćemo naći odgovor na sastanku sa Šolcom, koji planiramo“, rekao je Perišić.Prema njegovim riječima, do poremećaja u poslovnoj saradnji može doći iz bilo kojih razloga, ali se i dalje radi, traže i drugi kupci i proizvodi čelik.Perišić je ukazao na dobru saradnju sa kompanijom Neksan, koja je ugovorom o poslovno–tehničkoj saradnji preuzela obavezu organizovanja proizvodnje u Željezari i za sada u dobroj mjeri izlazi na kraj sa problemima.„Do 15. novembra traje ugovor sa Neksanom i vidjećemo dalju dinamiku poslovne saradnje i pod kakvim uslovima će se proizvodnja organizovati“, rekao je Perišić.On je kazao da imaju obećanje Davidovića da će produžiti ugovor sa Željezarom do 15. decembra.

Davidović

„Poznavajući Davidovića i njegovu želji da maksimalno pomogne Željezari, vjerujem da dobra volja neće izostati. Vjerujem da ćemo imati taj mjesec produžetka“, naveo je Perišić.Prema njegovim riječima, u međuvremenu će se saznati kakav će biti stav Apelacionog suda povodom eventualne žalbe MNSS-a, ukoliko je podnese na rješenje stečajnog sudije na odbijanje Plana reorganizacije.„To su neke okolnosti na koje moramo dobiti odgovor da bismo znali šta nas očekuje i šta treba raditi“, rekao je Perišić.

Šolc je potencijalni kupac

Njemačka kompanija Šolc koja je proteklih mjeseci otkupljivala čelik iz nikšićke Željezare, prema informacijama “Vijesti”, razmišlja o prekidu saradnje sa firmom Neksan, Miodraga-Dake Davidovića, koja je privremeno organizovala proizvodnju u fabrici.

Iz Neksana juče nije bilo moguće dobiti odgovor, ali prema nezvaničnim informacijama iz kompanije, između Neksana i Šolca već izvjesno vrijeme postoje nesporazumi u pogledu poštovanja ugovora koje su te dvije kompanije sklopile, zbog čega u Neksanu razmišljaju da se okrenu starim klijentima iz Engleske, Holandije i Njemačke.

Šolc važi i za potencijalnog kupca Željezare.

Stečajni upravnik Željezare Veselin Perišić konstatovao je da postoje izvjesni problemi u saradnji između Neksana i Šolca a tiču se poštovanja ugovora.

" To je činjenica da ima određenih problema u saradnji, ali mislim da nije raskinut ugovor" kazao je Perišić.

On je dodao da ne zna šta su pravi razlozi zbog čega je došlo do zastoja u saradnji ali kao mogućnost navodi nepoštovanje tačaka ugovora između dvije firme, naglašavjući da je, koliko je upoznat, Neksan ispunio sve svoje obaveze iz ugovora.

" Postoje problemi oko plaćanja, ali koliko sam informisan lično od gospodina Davidovića, nema nijednog elementa koji bi se mogao kvalifikovati kao krivica Neksana za neispunjavanje bilo kojeg dijela ugovora" objasnio je Perišić.

Prema njegovim riječima, ovih dana trebalo bi doći do sastanka na kojem bi se razjasnilo šta je dovelo do zatezanja u saradnji i zastoju u realizaciji ugovora.

Duncko: Niko za Željezaru neće dati ni 15 miliona

Predsjednik i izvršni direktor Stil kapital korporacije Miloš Duncko „zapanjen je i ljut“ što plan reorganizacije Željezare, koji je podnio bivši vlasnik MNSS, odbijen.

Stil kapital je sa MNSS-om osnovala novu firmu Hovik koja je prema predloženom planu trebalo da u Željezaru investira 15 miliona eura, čime bi postala većinski vlasnik.

Duncko smatra da je podnijeti plan najbolje rješenje jer podrazumijeva “transformaciju fabrike u profitabilno preduzeće”, sa oko 500 zaposlenih, “dok u isto vrijeme isplaćuje povjeriocima više nego što bi dobili u bankrotstvu”.

" Sudija u rješenju kojim odbacuje plan reorganizacije naglašava da je stručnjak procijenio da likvidaciona vrijednost premašuje 40 miliona, te stoga zaključuje da je bankrotstvo bolje rješenje u odnosu na Plan reorganizacije.

Procjena od 40 miliona eura je krajnje apsurdna i netačna, te toliko obmanjujuća da navodi na sumnju da je sudija zloupotrijebio svoj položa. Svjesni smo da je Vlada, tokom perioda od barem šest mjeseci, kontaktirala veliki broj lica uključujući mnoge proizvođače čelika u Evropi i Aziji u pokušaju da pronađe novog kupca za Željezaru.

Stvarnost je međutim da je Hovik jedini spreman da investira čak 15 miliona eura. Niko drugi nije spreman da uloži u Željezaru čak ni toliko, a ne 40 miliona.

Evropsko i svjetsko tržište čelika su u krajnjoj depresiji, proizvođači zatvaraju fabrike i smanjuju kapacitete širom svijeta" ističe Duncko.

Galerija

Preporučujemo za Vas