EPCG od početka godine ostvarila gubitak od 30 miliona eura

Prema finansijskom izvještaju kompanije do 30. septembra ukupan prihod EPCG je iznosio 202,7 miliona i manji je u odnosu na uporedni period 7,5 odsto
52 pregleda 0 komentar(a)
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.11.2011. 16:08h

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u prvih devet mjeseci 2011. ostvarila je gubitak od 30,4 miliona eura, u odnosu na 21,1 milion neto profita iz istog prošlogodišnjeg perioda.

Iz kompanije je saopšteno da je gubitak zabilježen zbog smanjenja tarifa, povećanja troškova usljed uvoza većih količina električne energije i nepovoljnih meteoroloških uslova.

Prema finansijskom izvještaju kompanije do 30. septembra, koji je analizirao i odobrio Odbor direktora, ukupan prihod EPCG je iznosio 202,7 miliona i manji je u odnosu na uporedni period 7,5 odsto.

Ukupno ostvarena proizvodnja električne energije u prvih devet mjeseci iznosila je oko 2,06 hiljada gigavat sati, što je 5,4 odsto manje od plana

Profit prije odbijanja kamate, poreza na prihod i troškova depresijacije i amortizacije (EBITDA) smanjen je 87 odsto na 6,5 miliona eura, a neto marža, odnosno dobit prije kamata i oporezivanja (EBIT) je negativna i iznosila je 32,7 miliona eura.

Neto finansijski prihodi iznosili su sedam miliona eura i povećani su u odnosu na uporedni period, ali je njihov doprinos profitu smanjen za iznose koji su utrošeni za dobrovoljan otkup radnih mjesta zaposlenih u prvih devet mjeseci ove godine.

Gubici 18,5 odsto

Zahvaljujući radovima na mreži, distributivni gubici su iznosili 18,5 odsto odnosno smanjeni su 0,8 odsto.

Povećanje količine uvezene električne energije istovremeno je pratilo i veliko povećanje cijena na međunarodom energetskom tržištu

"Uzrok ovakvih rezultata je niži dotok vode zbog nepovoljnih meteoroloških uslova i njihov efekat na akumulacije, što je dovelo do smanjenja proizvodnje u Hidroelektrani (HE) Perućica 45 odsto i Pivi 51 odsto", navedeno je u saopštenju.

U cilju djelimične kompenzacije ovih efekata, proizvodnja Termoelektrane (TE) Pljevlja je bila veća 11 odsto.

"Da bismo održali i garantovali snabdijevanje Crne Gore električnom energijom, EPCG je usljed smanjene proizvodnje morala da poveća uvoz - u poređenju sa prvih devet mjeseci prošle godine koja je, kao što je poznato, bila izuzetna godina za proizvodnju iz hidro izvora, kupovina električne energije iz drugih zemalja je duplirana odnosno porasla je 101 odsto", naveli su iz kompanije.

Ovo povećanje količine uvezene električne energije istovremeno je, kako su dodali, pratilo i veliko povećanje cijena na međunarodom energetskom tržištu u ovoj godini, 23 odsto u odnosu na prošlogodišnje, dok je odobrena cijena za uvezenu električnu energiju u ovoj godini svega 8,7 odsto veća u odnosu na prošlu.

"Ovo su osnovni uzroci negativnih rezultata poslovanja Elektroprivrede u ovom periodu", kazali su iz kompanije.

Poboljšanje stepena naplate prioritet

Ukupna neto potrošnja električne energije u Crnoj Gori, isključujući gubitke prenosa i distribucije, iznosila je 2,64 hiljade gigavat sati, što je 7,3 odsto više u odnosu na uporedni period.

"Odbor direktora EPCG zabrinut je, jer ostvareni rezultati u prvom polugodištu ne obezbjeđuju dovoljno novca za kapitalne investicije neophodne za razvoj energetske infrastrukture"

"Dodatni napori se ulažu u optimizaciju raspoloživosti postrojenja, kao što je slučaj sa projektom male HE Otilovići, koji predstavlja prvi projekat Mehanizma čistog razvoja po osnovu Kjoto protokola u Crnoj Gori u oblasti energetike", kazali su iz kompanije.

Iz EPCG najavljuju da će u narednom periodu, poboljšanje stepena naplate ostati prioritet.

Ukupan broj zaposlenih u EPCG 30. septembra je iznosio 2.739, što je za 214 zaposlenih manje u odnosu na kraj decembra prošle godine. Ovo smanjenje je postignuto kroz program dobrovoljnog otkupa radnih mjesta.

"Odbor direktora EPCG zabrinut je, jer ostvareni rezultati u prvom polugodištu ne obezbjeđuju dovoljno novca za kapitalne investicije neophodne za razvoj energetske infrastrukture Crne Gore", saopšteno je iz kompanije.

Bonus video: