Ministarstvo finansija: Kupovna moć je jača nego 2004

Rast potrošačkih cijena iznosi 29,3 odsto u periodu od 2004. godine do septembra 2011. godine, dok su zarade porasle od 55 odsto do preko 90 odsto u oblastima prosvjete, zdravstva....
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2011. 17:46h

Podaci o rastu potrošačkih cijena, odnosno troškova života i rasta plata od 2004. do ove godine definitivno ukazuju da je životni standard rastao, odnosno da su realne zarade rasle, čak za oko 30 odsto više (od 2006. godine) u odnosu na rast nominalnog BDP-a, što je rezultiralo smanjenom produktivnošću rada, kazao je za “Vijesti” pomoćnik ministra finansija Nemanja Pavličić.

On je, reagujući na tekst o opštem padu životnog standarda u posljednjih desetak godina, a koji su “Vijesti” objavile u ponedjeljak, kazao da se odgovor na kupovnu moć ne može ocjenjivati prema promjeni cijena jednog proizvoda, niti jedne grupe proizvoda, pa čak ni prema promjenama vrijednosti minimalne potrošačke korpe koja obuhvata 130 prehrambenih proizvoda.

- Inflacija, kao pokazatelj rasta potrošačkih cijena/troškova života na agregatnom nivou se mjeri na osnovu mnogo većeg broja proizvoda i usluga, tačnije oko 500, koji se u prosjeku u Crnoj Gori konzumiraju tokom godine. Svaki od tih proizvoda ima, u zavisnosti od njegovog učešća u prosječnoj potrošnji, određeni uticaj na krajnju stopu inflacije. Neki od tih proizvoda su van kapaciteta crnogorskog tržišta, kao na primjer nafta. Svako povećanje cijene nafte na svjetskom tržištu uzrokuje povećanje cijena na domaćem - naveo je Pavličić.

Rast potrošačkih cijena, odnosno, troškova života, prema njegovim riječima, iznosi 29,3 odsto u periodu od 2004. godine do septembra 2011. godine, dok od 2006. godine taj rast je na nivou 22,4 odsto.

- Dalje, zarade i ostala primanja u javnom sektoru su, u periodu od 2004. do septembra 2011. godine, porasle od 55 odsto (za državne službenike) do preko 90 odsto u oblastima prosvjete, zdravstva, policije... U periodu od 2006. godine do septembra 2011. godine, zarade i ostala primanja u javnom sektoru su, za državne službenike, porasle oko 30 odsto, a u ostalim sektorima javne uprave od 65 odsto do 75 odsto - rekao je Pavličić, dodajući da se iz tih podataka jasno vidi da je životni standard rastao posljednjih godina.

On upozorava, međutim, da su takvi trendovi negativno uticali na konkurentnost crnogorske ekonomije.

- Kako je učešće troškova rada u uslužnim djelatnostima, kao što su trgovina i turizam, dominanto, odnosno ovi troškovi čine skoro 80 odsto ukupnih troškova, njihov rast direktno rezultira smanjenom konkurentnošću. Istovremeno, važno je napomenuti da je rast realnih zarada uticao na porast agregatne tražnje što je, dalje, dovelo do inflacije - naveo je Pavličić.

On je kazao da metodologija po kojoj Monstat objavljuje minimalnu potrošačku korpu od januara 2010. godine nacionalnog karaktera i, samim tim, nije uporediva.

- U zemljama u regionu ne postoji zakonom određena institucija koja priprema obračun potrošačke korpe (državni zavodi za statistiku, sindikati, ekonomski instituti itd.) i ne postoji jedinstvena metodologija po kojoj se izračunava potrošačka korpa. Takođe, u Evropskoj uniji ne postoji standard za izračunavanje vrijednosti potrošačke korpe - ocijenio je Pavličić.

Bonus video: