Medojević: Brutalna pljačka državnog budžeta od strane Aerodroma Crne Gore

"Zahtijevamo od VDT da odmah obustavi ovaj posao jer postoje svi elementi koji ukazuju na krupnu korupciju"
115 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.04.2018. 17:30h

Predsjednik Pokreta za promjene i poslanik u Skupštini Crne Gore Nebojša Medojević predao je Vrhovnom drzavnom tužiocu Ivici Stankovicu dokumentaciju vezanu za aktivnosti izgradnje privremenih objekata na aerodromima u Podgorici i Tivtu.

"U pitanju je veoma čudna transakcija gdje će Aerodromi CG uplatiti pet miliona eura UNDP, da UNDP organizuje tender za nabavku opreme i izgradnju privremenih objekata na aerodromima u Podgorici i Tivtu. Ova transakcija se vrsi bez odluke borda direktora kao donacija UNDP, a ugovori koje su sklopili Aerodromi Crne Gore ne obezbjeđuju ni minimalnu zaštitu interesa ni države Crne Gore ni Aerodroma Crne Gore", navodi se u saopštenju Medojevića.

On dodaje da se otvara niz pitanja, a najvažnije je: Zašto Aerodromi Crne Gore nijesu sami organizovali tender o izgradnji privremenih objekata, već su to prepustili UNDP-u?

"UNDP je razvojna agencija UN i nikada nije vodila ovakve projekte, a pri tome će da uzme i proviziju od 3% do 6 % za organizaciju tendera? Ova vrsta projekta koja se sada radi je napravljena na bazi nestrčcnih i improvizovanih skica, supertno Zakonu o izgradnji i suprotno standardima u Crnoj Gori. Ovdje se izbjegava organizovanje tendera u Crnoj Gori koji bi bio pod kontrolom drzavnih institucija, i prebacuje se van zemlje. Takođe u ugovorima sa UNDP postoji klauzula da se vrijednoast može mijenjati pa UNDP može naknadno da fakturiše troškove i da cijena gradnje raste potpuno nekontrolisano", navodi Medojević.

Dodaje se da je VDT-u Ivici Stankoviću proslijeđena obimna dokumentacija koju je Medojević dobio od ljudi iz Aerodroma Crne Gore koji su zabrinuti za pojedine odluke Vlade Crne Gore i izvršnog direktora Aerodroma CG u vezi izgradnje privremenih objekata, odnosno dodatnih putnickih terminala.

"Zahtijevamo od VDT da odmah obustavi ovaj posao jer postoje svi elementi koji ukazuju na krupnu korupciju."

Bonus video: