Nema kupaca za Pobjedu, pomjeren rok za otkup dokumentacije

Pobjeda, sa niskim tiražom, ima velika dugovanja, zbog čega u Vladi strahuju da neće uspjeti da je prodaju
0 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.10.2011. 07:08h

Tender za prodaju državnog izdavačkog preduzeća Pobjeda najbliži je neuspjehu jer nijedna kompanija nije otkupila dokumentaciju za pripremu ponude do juče, kada je istekao prvobitni rok. Zato je Tenderska komisija izmijenila javni poziv prolongiranjem roka za otkup dokumentacije do četvrtog novembra.

Poziv za dostavljanje ponuda otvoren je do 10. novembra, ali to ne može učiniti onaj ko u ostavljenom roku ne otkupi tendersku dokumentaciju od deset hiljada eura.

Iz Ministarstva finansija su saopštili “Vijestima” da još ne mogu odgovoriti šta će preduzeti ukoliko propadne i treći tender za izdavačko preduzeće, odnosno da li će ići na najavljeno uvođenje stečaja.

Ministar finansija Milorad Katnić je šef Tenderske komisije za prodaju 86 odsto državnih akcija preduzeća, koje izdaje Pobjedu, sportski list Arena i sedmično izdanje na albanskom jeziku.

Pobjeda, sa niskim tiražom, ima velika dugovanja, zbog čega u Vladi strahuju da neće uspjeti da je prodaju.

Iz Ministarstva je prije tendera, objavljenog 27. septembra, najavljeno da je moguć stečaj ukoliko ne privuku kupca i pokaže se da kompanija ne može da opstane na tržištu.

Ministarstvo finansija je zvanično potvrdilo da se firma Avaz iz Sarajeva, biznismena Fahrudina Radončića, interesovala za preuzimanje Pobjede. Radončić je objavio da neće preduzeće sa „ogromnim dugovima i koje nije lider na tržištu“.

Gubitak Pobjede je iznosio 4,35 miliona eura prošle godine, sedminu više od zvanično prikazanog u 2009. ili gotovo dupliran u odnosu na 2008.

Gubitak Pobjede je iznosio 4,35 miliona eura prošle godine, sedminu više od zvanično prikazanog u 2009. ili gotovo dupliran u odnosu na 2008.

Vlada je godinama pomagala Pobjedi preko garancija za kredite i dozvoljavala da nagomilava poreski dug

Vlada je godinama pomagala Pobjedi preko garancija za kredite i dozvoljavala da nagomilava poreski dug, preko kojeg je njen vlasnički udio uvećavan na uštrb punjenja državnog budžeta.

Država je nezakonito vlasnik Pobjede osmu godinu, pošto ne može biti osnivač medija, a neuspjelim privatizacijama je pravdala zadržavanje većinskog paketa.

Uprava, koju je uvijek predvodio DPS i njemu bliski, dovela je do velike krize. Dozvoljeno je da najstariji crnogorski list jednom ne bude u prodaji, prvi put otkad postoji. Štrajk radnika, koji su na dan prekinuli štampanje lista, umiren je isplatom dviju od pet zaostalih zarada.

Bonus video: