SKUPŠTINA USVOJILA UGOVOR O IZVRŠENJU PUT OPCIJE

Damjanović: Diskont od 20 miliona koštaće nas 27,6 miliona

“Ovaj posao mogao je jeftinije da se odradi, uključujući i besplatno spajanje Rudnika uglja sa EPCG, a ne plaćanjem svojevrsnog reketa”, rekao je Damjanović
0 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Damjanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.05.2019. 14:11h

Poslanici vladajuće koalicije u Skupštini usvojili su danas Ugovor o izvršenju put opcije, koja podrazumijeva ubrzani otkup akcija Elektroprivrede (EPCG) od doskorašnjeg partnera italijanske kompanije A2A.

Vlada je doskorašnjem strateškom partneru u EPCG ponudila da, umjesto u sedam godina, ugovorenih 250 miliona eura isplati do sredine naredne godine i tako dobije popust od oko 20 miliona eura. Ugovorom o izvršenju put opcije predviđeno je da država, isplatom prve rate od 68 miliona eura, stekne 70,3 odsto vlasničkog udjela u EPCG, bez, kako tvrde iz Vlade, gotovo ikakvog fiskalnog opterećenja na državni budžet. Druga tranša planirana je za jul i isplatiće je EPCG kroz mehanizam sticanja sopstvenih akcija. Preostale akcije A2A bile bi preuzete tokom naredne godine na analogan način.

Nezavisni poslanik, Aleksandar Damjanović upozorio je da će ovaj diskont od 20 miliona eura koštati Crnu Goru najmanje 27,6 miliona eura.

“Ovaj posao mogao je jeftinije da se odradi, uključujući i besplatno spajanje Rudnika uglja sa EPCG, a ne plaćanjem svojevrsnog reketa”, rekao je Damjanović koji nije prisustvovao glasanju.

On je podsjetio da je ugovorom predviđeno da se A2A isplati još najmanje 14,6 miliona eura do kraja juna po osnovu dividende.

“Ne znamo hoće li ovo na kraju biti 14 miliona, 15 miliona ili 20 miliona. Uz još najmanje 13 miliona za akcije Rudnika uglja i uz isknjižavanje gubitaka EPCG koje će EPCG biti kamen o vratu, ovo nije baš mala cijena izlaska Italijana iz EPCG”, ocijenio je Damjanović.

On je primijeti „niz čudnih stvari“, za ovako krupnu odluku.

„U ugovoru nema ko su njegovi potpisnici, zatim je primjetna žurba da se ovo završi do 1. maja i niz drugih stvari. Osim toga, bilo je za očekivati da raspravi prisustvuje i ministar finansija i objasni mogućee posljedice budžetskih izdvajanja ”, naveo je Damjanović. 

On je dodao da se može razgovarati o motivima o ovakvoj žurbi i negdje je dobar motiv ako je razlog za žurbu ulazak novih patrtenera.

“Ako su motivi druge prirode neka se kaže ovdje”, tražio je Damjanović, ali nije dobio objašnjenje.

Ministarska ekonomije Dragica Sekulić podsjetila je da je akcionarskim ugovorom izmedu Crne Gore i A2A  zaključenim 29. avgusta 2016. godine,  regulisana pitanja uvezi saupravljanjem tom kompanijom, kao i uslovi raskida strateškog partnerstva. Amandmanom od 29. marta 2017. godine produžen je rok na koji su akcionaru A2A data upravljačka prava u kompaniji, do juna 2017. godine.

“S obzirom da po isteku navedenog roka nijesu prepoznati preduslovi za produžetak saradnje na istim principima, Vlada  nije prihvatila inicijativu A2A da produži rok važenja upravljačkih prava A2A u EPCG, zbog čega je 1. jula 2017. godine, strateški partner inicirao proceduru raskida partnerstva, obavještenjem o aktiviranju tzv. put opcije”, kazala je Sekulić.

Ona je kazala da novi ugovor predstavlja reprogram put opcije.

„Umjesto da plaćamo u narednih sedam godina po 35,7 miliona eura, stvorili smo uslove da platimo put opciju u dvije godine u četiri tranše, djelimično iz budžeta države, a djelimično iz sopstvenih sredstava EPCG, počevši od maja“, kazala je Sekulić.

Ona je navela da su prvi put stvoreni uslovi u EPCG za naknadu vlansničkih prava, odnosno dividendu.

„U ovoj godini od dividende i od poreza na profit u državni budžet očekujemo nešto oko 37 miliona eura. Sigurna sam da ćemo sa tim novcem raspolagati na način da će on doći do onih kojima je napotrebniji, a koji se finansiraju redovno iz državne kase“, poručila je Sekulić.

Poslanici vladajuće koalicije ocijenili su da je ovakva odluka Vlade opravdana.

Andrija Popović (LP) kazao je da je veoma teško reći da je djelimična privatizacija  izvršena 2009. godine  bila dobra ili ne, ali je tada bila potrebna Crnoj Gori jer je za 41 odsto akcija EPCG dobijeno 450 miliona eura (Vlada, fondovi, građani).