Italija i Srbija potpisale energetski sporazum, struja ide preko Crne Gore

Italija je u Akcionom planu koji je podnijela Evropskoj komisiji jula 2010. precizirala da će preko Crne Gore uvoziti 6TWh energije godišnje
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2011. 07:53h

Italija i Srbija potpisale su u Rimu sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energije kojim je predviđena zajednička gradnja hidroelektrana na Ibru i Drini i izvoz električne energeije preko Crne Gore i podvodnog kabla za Italiju.

Sporazum su potpisali italijanski ministar ekonomije Paolo Romani i srbijanski ministar za infrastrukture i energiju Milutin Mrkonjić. Ovom prilikom Romani je najavio investicije u iznosu od 800 miliona eura za izgradnju hidroelektrana na Ibru i Drini, kao i da će energija proizvedena u tim centralama biti izvožena u Italiju preko Crne Gore i Terninog podvodnog energetskog kabla.

Romani je podsjetio da je Italija u Akcionom planu koji je podnijela Evropskoj komisiji jula 2010. godine, precizirala da će preko Crne Gore uvoziti 6TWh energije godišnje.

Kako se navodi u saopštenju italijanske vlade, ovaj sporazum nadovezuje se na sporazume potpisane u martu i novembru 2009, postavljajući uslove na osnovu kojih će biti izgrađene ranije odabrane hidrocentrale.

"Veoma sam zadovoljan dogovorom koji je realizovan danas kao rezultat dugog rada i sve jačeg partnerstva između Italije i Srbije. Ovi projekti u skladu su sa dva recipročna interesa: italijanski interes da investira u zajedničke projekte koji će doprinijeti dostizanju objektiva od 17% energije iz obnovljivih izvora koji je postavljen na evropskom planu, i interes balkanskih država da razviju svoje unutrašnje izvore energije, jačajući istovremeno industrijsku saradnju i njihovu integraciju u evropski sistem", kazao je Romani.

Slijedeći preliminarne dogovore iz 2009. i jula 2010. godine italijanska kompanija Seći energija osnovala je zajedno sa Elektroprivredom Srbije (EPS) kompaniju "Ibarske hidroelektrane d.o.o. Kraljevo" koja ima za cilj izgradnju 10 hidroelektrana na Ibru ukupne snage 103MW i vrijednosti 285 miliona.

U novoj kompaniji Seći energija ima 51% akcija, a EPS 49%, a ranije je najavljeno da će sve troškove izgradnje hidroelektrana podnositi Seći energija.

Bonus video: