EPCG od KAP-a traži 8,4 miliona, prijeti blokada računa

EPCG nikada nije pokušao da ukine dotok struje godinama svom najvećem dužniku KAP-u jer to nije nimalo jednostavno
0 komentar(a)
KAP, Foto: Arhiva "Vijesti"
KAP, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.10.2011. 08:30h

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) poslala je Privrednom sudu novi zahtjev za blokadu poslovnih računa Kombinata aluminijuma (KAP) i prinudnu naplatu ukupno 8.439.848 eura zbog djelimično ili u potpunosti neplaćenih računa za električnu energiju za maj, jun, jul i avgust ove godine.

Izvršni direktor EPCG Enriko Malerba, zatražio je od izvršnog odjeljenja Privrednog suda da ukoliko u roku od osam dana KAP ne plati, navedeni iznos dospjelih obaveza, da se obavi blokada svih poslovnih računa aluminijumske kompanije ili popiše aluminijum na lageru u Luci Bar (namijenjen izvozu) kao i u krugu fabrike.

Kombinat nije platio ni septembarski račun za struju, a “Vijesti” prošle sedmice objavile su da su dugovi te kompanije za potrošenu struju zajedno sa prošlogodišnjim premašili nivo od 32 miliona eura

Onda je KAP u julu platio 3,91 milion eura, odnosno veći dio fakture, ali nije doplatio iznos od 699.999 eura. Od avgustovskog računa KAP je izmirio dva miliona eura, ali nije platio preostali dio fakture u iznosu od 1,98 miliona eura.

KAP mjesečno potroši između 112 i 118 miliona kilovat-časova električne energije. Prosječna cijena struje koju potvrđuje Regulatorna agencija za energetiku za maj ove godine je iznosila 3,47 centi po kilovatu, za jun 3,4 centa, za jul 3,35 centi i u avgustu 2,9 centi.

Kombinat nije platio ni septembarski račun za struju, a “Vijesti” prošle sedmice objavile su da su dugovi te kompanije za potrošenu struju zajedno sa prošlogodišnjim premašili nivo od 32 miliona eura.

EPCG nikada nije pokušao da ukine dotok struje svom godinama najvećem dužniku KAP-u jer to nije nimalo jednostavno, a podrazumijevalo bi prekid rada fabrike, hlađenje ćelija i ogromne troškove za ponovno pokretanje.

Sa druge strane, socijalno ugroženi građani i penzioneri, čija mjesečna primanja godinama stagniraju, često su izloženi beskompromisnom stavu nadležnih iz EPCG kada je u pitanju isključenje sa mreže zbog neplaćenog računa.

Bonus video: