Polemična javna rasprava o Elaboratu: Tivćani ne žele da izgube Pontu Seljanova

Građane su posebno revoltirale ocjene iz Elaborata o procjeni kojeg je uradila podgorička firma "Paming" da se nasipanjem plaža i gradnjom novih betonskih ponti neće ozbiljnije ugroziti moski ekosistem, kao i da projekat "neće značajnije uticati na lokalno stanovništvo" ...
189 pregleda 2 komentar(a)
Javna rasprava, Ponta Seljanova, Foto: Siniša Luković
Javna rasprava, Ponta Seljanova, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 26.04.2018. 15:31h

Polemični tonovi i emotivni nastupi građana, ali i rezervisanost lokalne uprave koja je na sve načine nastojala da se distancira od ovog projekta obilježili su danas javnu raspravu o nacrtu Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu projekta "uređenja obale i kupališta" na Ponti Seljanova, a koga namjerava da realizuje kompanija "Sea Trade" iza koje stoji ruski kapital.

Na oko 6.700 kvadrata "Sea Trade" ovdje želi da uredi kupalište sa ukupno čak 252 ležaljke, ugostiteljski objekat sa terasama, infrastrukturni objekat, naspe plaže novim pijeskom, izgradi betonske zidove u moru koji će spriječavati da talasi odnesu pijesak, te uredi zelene i javne površine.

Projekat za takve namjere investitora već je završila ekipa predvođena arhitektom iz Kotora Ivanom Miloševićem.

Iako se on i mnogim aspektima protivi urbanističko-tehničkim uslovima koje je izdala Opština Tivat i riješenjima iz Državne studije lokacije. projekat rađen po željama "Sea Tradea" je već dobio saglasnost glavnog državnog arhitekte u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT).

Taj podatak koji je danas prvi put saopštila sekretarka za zaštitu životne sredine Tanja Jelić, ogorčio je prisutnih nekoliko desetina građana koji su kostatovali da se nastavlja centralističko gospodarenje sa prirodnim resursima Tivta na štetu njegovih žitelja.

Građane su posebno revoltirale ocjene iz Elaborata o procjeni kojeg je uradila podgorička firma "Paming" da se nasipanjem plaža i gradnjom novih betonskih ponti neće ozbiljnije ugroziti moski ekosistem, kao i da projekat "neće značajnije uticati na lokalno stanovništvo" iako će najveći dio sada prirodnog kupališta ubuduće biti pretvoren u plažu na kojoj se plaća korišćenje mobilijara, a javno šetalište držati pod 24 satnim video nadzorom radi "bezbjednosti" novog ugostiteljskog objekta.

Iznoseći niz primjedbi na Elaborat, ali i na projektno riešenje, Jelić je kazala da su arhitekte izašli iz obuhvata za koji je Opština izdala UTU, kao i da se ovaj projekat razlikuje od idejnog rješenja za uređenje Ponte Seljanova koje je prije nekoliko godina uradilo "Morsko dobro".

"DSL predviđa znatno veće betioniranje obale i širenje šetališta, a mi smo najbolje balansirali između toga i potrebe da se ne nasipa i širi obala. Da smo slijepo slušali DSL bila bi katastrofa", kazao je Milošević koji je na primjedbu da su na želju investotora kod materijalizacije prednost dali betonu, vještačkim materijalima, metalu i staklu u odnosu na kamen i drvo karakteristične za Boku, kazao da "on jeste rođen u Kotoru, ali srećom nisam tu i ostao nego sam malo vidio svijeta i ponešto tamo naučio".

Anastazija Lašmanova, direktorica "Sea Tradea" kazala je da su oni kupili objekte dosadašnjih ugostitelja na Ponti i naslijedili njihove ugovore sa "Morskim dobrom" za narednu godinu, kao i da namjeravaju "očistiti smeće i nered" na Ponti i uljepšati je.

"Ležaljke se mještanima neće naplaćivati a vie od 30 odsto plaže je rezervisano za lokalno stanovništvo", kazala je Lašmanova pokazujući dio rezervisan za mještane – u korijenu rta Seljanovo sa njegove istočne strane, daleko od plaže kod svetionika na kojoj su odrasle generacije Tivćana.

Na primjedbu opštinara da taj dio uopšte i nije uveden u plan objekata privremenog karaktera u zoni Morskog dobra, niti je za njega raspisivan oglas za davanje u zakup, Lašmanova je samo lakonski odgovorila – "ne brinite, biće to završeno!"

"Jedini razlog nasipanja mora radi širenja plaža je zarada investitora koji to ne radi da nama bude ljepše, već da on uzme novac. Nasipanje plaža će pogubno uticati na morski ekosistem, neće više biti školjki žbogulja ni pilingrina.", kazao je mještanin Ilko Petković dok je Dragan Popadić poručio da je "jasan i nesporan interes investotora, ali se mi moramo zapitati gdje je u svemu javni i interes građana Tivta".

"U Tivat su došli mnogi investitori i realizovali neke sjajne projekte, ali kako je krenulo mi ćemo ovdje možda imati para, ali više nećemo imati prostora, ni gdje da se okupamo", kazao je Popadić naglašavajući da se 80 odsto učesnika ankete Radio Tivta izjasnilo protiv projekta "Sea Tradea" na Ponti Seljanova.

Bonus video: