EPCG podnijela zahtjev za uvođenje stečaja u Obodu

Zahtjevu za stečaj prethodio je neuspješan pokušaj EPCG da blokadom računa i prinudnom naplatom naplati dug, ali je zbog nelikvidnosti cetinjske firme u dužem roku to bilo nemoguće
0 komentar(a)
Obod, Foto: Arhiva Vijesti
Obod, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.10.2011. 07:53h

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) podnijela je zahtjev Privrednom sudu za uvođenje stečaja u cetinjski Obod zbog duga od 121,88 hiljada eura, saznaju “Vijesti”.

Ovom zahtjevu prethodio je neuspješan pokušaj EPCG da blokadom računa i prinudnom naplatom naplati dug, ali je zbog nelikvidnosti cetinjske firme u dužem roku to bilo nemoguće.

"Opštepoznata je činjenica da dužnik već duže vrijeme posluje sa gubicima, ne isplaćuje zarade zaposlenima, duguje drugim povjeriocima, o čemu svjedoče izjave u medijima i slično, pa postoji opravdana opasnost da potraživanje povjerioca dužnik neće moći izmiriti, čime su se stekli uslovi za pokretanje stečajnog postupka protiv dužnika", navodi se u zahtjevu Privrednom sudu koji je potpisao izvršni direktor EPCG Enriko Malerba.

Elektroprivreda još od kraja novembra 2009. godine pokušava da naplati većinu zaostalih potrživanja od Oboda, ali im to nikako nije pošlo za rukom ni putem blokade računa niti putem sudske pljenidbe pokretnih stvari cetinjske kompanije.

Ono što je veoma interesantno, EPCG kao najvrednija državna kompanija, proteklih nekoliko godina poslala je, zbog neplaćenih računa za struju, u bankrot Duvanski kombinat AD Podgorica (fabriku cigareta) i prodajnu mreže DKP-a, Duvankomerc DOO, koji su, takođe, bili u državnom vlasništvu.

Ipak, radilo se o firmama koje su bile mnogo manji dužnici nego, na primjer, Kombinat aluminijuma iz Podgorice, koji je i najveći dužnik EPCG, koji trenutno duguje čak 28 miliona eura, a tokom novembra (zbog neplaćenog oktobarskog računa) dug KAP-a za potrošenu električnu energiju će narasti na čak 32 miliona eura.

Bonus video: