4.000 penzionera u Crnoj Gori bez stana

"Zanemaruje se činjenica da su penzioneri godinama ulagali u stambenu izgradnju preko obaveznog doprinosa"
0 komentar(a)
penzioneri, Foto: Luka Zeković
penzioneri, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.10.2011. 07:08h

Prema podacima Saveza udruženja penzionera Crne Gore, prošle godine je bilo oko 4.000 penzionera bez stana.

Ako se ima u vidu da se broj penzionera iz dana u dan uvećava otpuštanjem prekobrojnih radnika ili zatvaranjen preduzeća, sekretar Stranke penzionera, invalida i socijalne pravde (SPISP CG) Radisav Korać, smatra da je taj broj veći.

"Zanemaruje se činjenica da su penzioneri godinama ulagali u stambenu izgradnju preko obaveznog doprinosa koji je bio čak i sedam odsto od iznosa zarade. Prilikom nezapamćenog prisvajanja društvene imovine preko „otkupa stanova“, dobar dio građana je otkupio dobiveni stan po smiješno niskim cijenama. Otkupljivani su stanovi za vrijednost od 100 ili manje maraka", saopštio je Korać.

"Među njima najmanje je bilo onih sa najmanjim platama, siromašnih, jer nijesu ni dobijali stanove pa nijesu imali šta ni otkupiti. Oni koji su bili u vlasti ili u jačim preduzećima, dobijali su stanove, čak i sa neznatnim ili i bez imalo radnog uskustva, pogotovo rukovodeći kadar. Onda su te stanove otkupili po izuzetno niskim cijenama."

Mnogi nijesu ništa dobili, iako su godinama ulagali

Korać je podsjetio da su pojedinci dobijali i kredite za individualnu stambenu izgradnju, ali su ti krediti, u većini, vraćani uz pristojnu kamatu.

"No, mnogo je onih koji nijesu dobili niti kredit, niti stan, iako su godinama ulagali. Tako su ti radnici ostali bez stana, država im nikada nije vratila pare, a njihovim novcem izgrađeni stanovi su pripali drugima. Ovo je posebno bilo karakteristično za radnike manjih preduzeća i radnike civilnog javnog sektora", saopštio je Korać.

Pojedinci su dobijali i kredite za individualnu stambenu izgradnju, ali su ti krediti, u većini, vraćani uz pristojnu kamatu

On je podsjetio istovremeno da su prema podacima Uprave za nekretnine Crne Gore za prošlu godinu bila 1.964 vlasnika sa više od pet stanova.

"Pljevaljska kompanija Rudnik uglja odlučila je da svojim penzionerima, bez stana, vrati uložene pare. Svijetao primjer, ali jedini", zaključio je Korać.

Bonus video: