Perišić: Javljaju se kupci za Željezaru

"Još uvijek je rano govoriti bilo šta na tu temu dok se priča vezana za Plan reorganizacije na završi", kazao je Perišić
0 komentar(a)
Veselin Perišić, Foto: Svetlana Mandić
Veselin Perišić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 03.10.2011. 08:05h

Danas u 11 časova je novo ročište u vezi sa nikšićkom Željezarom na kome je trebalo da se raspravlja o predloženom Planu reorganizacije koji je podnio bivši vlasnik, kompanija Montenegro spešelti stils (MNSS), i prigovorima koje je dostavilo 11 povjerilaca, među kojima su i Privredna komora, Poreska uprava, Kombinat aluminijuma, Institut za istraživanje i razvoj iz oblasti zaštite na radu, firma Neksan, fizička lica. Međutim, bivši vlasnik je u petak podnio inovirani Plan reorganizacije.

"Sve primjedbe sud je dostavio predlagaču Plana reorganizacije, kompaniji MNSS, i oni imaju obavezu da se o istima izjasne. Međutim, bivši vlasnik je podnio inovirani plan tako da smatram da se o njemu povjerioci ne mogu izjašnjavati dok se njim ne budu upoznali. Vidjećemo kako će stvari teći dalje. U svakom slučaju, sada je sve u rukama suda i povjerilaca", kazao je stečajni upravnik Željezare Veselin Perišić.

Podneseni prigovori povjerilaca su se odnosili na neregularnost podnošenja Plana reorganizacije, na njegovo vremensko kašnjenje, na način na koji bi povjerioci bili izmireni, na njegovu neuvjerljivost i nerealnost u tehnološkom dijelu.

Podneseni prigovori povjerilaca su se odnosili na neregularnost podnošenja Plana reorganizacije

"Što se kupaca tiče, ima interesenata koji već sada dolaze i razgledaju opremu i postrojenje. Međutim, još uvijek je rano govoriti bilo šta na tu temu dok se priča vezana za Plan reorganizacije na završi", kazao je Perišić.

Neksan i dalje održava proizvodnju

Upravljanje Željezarom, u kojoj je na zahtjev većine radnika 19. aprila uveden stečaj, 15. maja je preuzela nikšićka kompanija Neksan. Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji potpisan je na tri mjeseca i njim se Neksan obavezao da će organizovati proizvodnju i prodati sve što se proizvede, radnicima redovno isplaćivati zarade i da neće umanjiti stečajnu masu. Ukoliko na bilo koji način dođe do umanjenja stečajne mase ili eventualnih gubitaka, Neksan se obavezao da će sve nadoknaditi. Nakon isteka ugovora isti je produžen na još 90 dana i ističe 15. novembra.

"Neksan i dalje održava proizvodnju i za sada to ide kako treba. Ima naravno problema, kojih smo bili svejsni i na samom početku, a odnose se na zastarjelost opreme, ali proizvodnja, na zadovoljstvo svih nas, ide planiranom dinamikom", kazao je stečajni upravnik.

Priča oko Odbora povjerilaca još nije završena

MNSS je uložio žalbu na Odbor povjerilaca i, prema riječima Perišića, postupak još uvijek nije završen.

"U prvostepenom je postupku i dalje odluka Apelacionog suda po žalbi MNSS na Odbor povjerilaca, tako da u tom domenu nije došlo do promjena. I dalje tvdrim da je Odbor formiran u skladu sa zakonom i da u tom pogledu nijesu potrebne nikakve promjene", kazao je Perišić.

U prvostepenom je postupku i dalje odluka Apelacionog suda po žalbi MNSS na Odbor povjerilaca

MNSS je tražio da Odbor ima tri a ne pet članova, kao i da se potraživanja radnika pojedinačno tretiraju, a ne zajedno, kako je to urađeno. U Odbor povjerilaca ušli su Dragan Darmanović, kao predstavnik države, Novo Radović, predstavnik Poreske uprave, Janko Vučinić, predstavnik radnika, advokat Goran Martinović, predstavnik MNSS-a, i Nikola Martinović, predstavnik Rekupera.

Još radnika bi da ode

U Željezari je od oko 1.400 radnika otišlo njih preko 750.

"Trenutno je radno angažovano oko 625 radnika, a socijalni program važi do 1. januara naredne godine. Koliko sam upoznat, ima još zainteresovanih radnika koji žele da napuste firmu, ali izgleda svi oni čekaju da vide šta će se desiti sa planom reorganizacije", kazao je Perišić.

Bonus video: