Rusi traže da im Vlada žirira, kredit nisu vratili jer se banka predomislila?

Marov tvrdi da bi prodaja hotela na taj način bila katastrofa za kompaniju i radnike
72 pregleda 0 komentar(a)
Otrant, Foto: Samir Adrović
Otrant, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 30.09.2011. 08:02h

Izvršni direktor kompanije “Barkli Montenegro”, vlasnika hotela “Otrant” na Velikoj plaži u Ulcinju, Sergej Marov, zatražio je juče od Vlade i premijera Igora Lukšića da pruže garancije za dugovanje te kompanije banci NLB Inter finanz i tako spriječe javno nadmetanje za prodaju hotela zakazano za 28. oktobar.

Hipotekarni povjerilac prošle sedmice objavio je da će se javno nadmetanje za prodaju “Otranta” obaviti u hotelu “Albatros” zbog duga “Barkli Montenegro” u iznosu od 9,5 miliona eura, odnosno neredovnog izmirivanja obaveza.

Eksperti banke hotel su procijenili na nešto više od 21 milion eura, što je i početna cijena na zakazanom nadmetanju.

Marov tvrdi da bi prodaja hotela na taj način bila katastrofa za kompaniju i radnike i to bi se, kako je rekao, negativno reflektovalo i na samu državu.

“U slučaju da banka proda hotel, ’Barkli Montenegro’ morao bi u stečaj, radnici kućama. To bi bilo katastrofalno, budući da je hotel koji radi njihov jedini izvor prihoda, te da su i mnogi od njih hipotekarno zaduženi kod banaka. Garancija Vlade jedini je način za izlaz iz cijele situacije”, kazao je Marov u razgovoru za “Vijesti”.

Bio bi spreman da kompaniju preda državi

On je ocijenio da bi Vlada, davanjem garancije, imala finansijsku i političku korist.

“Finansijska korist bila bi očigledna, jer je procijenjena vrijednost hotela duplo veća od duga. Politička korist ogledala bi se u očuvanju socijalne stabilnosti regiona i geopolitičke kontrole”, kazao je Marov.

U slučaju vladine garancije za dug, “Barkli” bi, prema Marovim riječima, “bio čak spreman da crnogorsku kompaniju preda državi”.

“Bitna je volja, a formu je lako naći, ali je u svemu najvažnije da spasimo radni kolektiv”, kazao je on.

Banka se predomislila

Naglasio je da ima usmeni dogovor sa bankom da se “sezona odradi”, ali su se Švajcarci, kako je rekao, “iznenada predomislili i hotel izbacili na doboš”.

“Ne isključujem mogućnost da su dejstva banke bila planirana po nečijoj narudžbi, radi preprodaje dragulja Velike plaže vlasnicima koji možda i ne bi bili prijatelji nastrojeni državi”, ocijenio je Marov.

On, takođe, nije isključio mogućnost bunta radnika protiv takve privatizacije.

“Koliko znam, sindikat već sprema štrajk”, kazao je Marov.

Vrijednost više nego duplo veća

Marov je podsjetio da početkom godine “Barkli Montenegro” “zaista nije izmirio zakašnjela dugovanja, jer je prikupljeni novac utrošio na plate zaposlenih i otvaranje hotela, što je banka i podržala”.

“Za deset zaostalih plata izdvojili smo 450.000 eura, a za pripremu hotela za otvaranje dodatnih 850.000 eura. Pretpostavili smo da će banka poštovati usmeni dogovor koji smo postigli”, kazao je Marov.

Podsjetio je da je kompanija uložila dosta novca i napora da bi hotel pripremila za sezonu. Kako je rekao, potpuno je zamijenjena hidroizolacija, remontovani su i modernizovani inženjerski sistemi, sproveden kozmetički remont soba, u cjelosti izvedeni neophodni fasadni radovi i kapitalni remont dijela vila.

“Investicije i uspješni rad hotela u sezoni rezultirali su procjenom eksperata NLB Inter finanza da hotel vrijedi 21 milion eura. Radi poređenja, 2009. ’Otrant’ je bio procijenjen na 8,5 miliona eura”, kazao je Marov.

Marov je ocijenio da su “javno nadmetanje i eventualna prodaja hotela očigledna korist za banku, ali i potencijalnog kupca”.

“U toj igri nesumnjivo će pobijediti svi. Banka će dobiti sav svoj uloženi novac, plus visok prihod na svoja ulaganja, a kupac moderan hotelski kompleks sa ogromnim ekonomskim potencijalom, očišćen od dugova i radne snage”, kazao je Marov.

Bonus video: