Nikšićki Radvent će vjerovatno proglasiti bankrot

U principu, bankrot ne znači gašenje preduzeća. Napravili smo procjenu da možemo i dalje funkcionisati...
0 komentar(a)
Radvent, Foto: Svetlana Mandić
Radvent, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.09.2011. 12:31h

Nikšićki Radvent će vjerovatno proglasiti bankrot i kroz prodaju imovine namiriti dugovanja, najavio je stečajni upravnik preduzeća, Nenad Amidžić.

"Nastavlja se stečajni postupak, po isplatnim redovima. S obzirom da Radvent i dalje radi, pretpostavljam da će doći do bankrota, nakon čega slijedi prodaja imovine kako bi se namirila potraživanja", rekao je Amidžić nakon što je u podgoričkom Privrednom sudu usvojena konačna lista potraživanja za tu fabriku.

On je dodao da bankrot ne mora da znači i zatvaranje Radventa, već da će fabrika nastaviti da funkcioniše radi očuvanja stečajne mase.

"U principu, bankrot ne znači gašenje preduzeća. Napravili smo procjenu da možemo i dalje funkcionisati, a zavisno od tržišne situacije vidjećemo dokle će to trajati", kazao je Amidžić.

On smatra da je stečaj donio određena poboljšanja u poslovanju, bez obzira na tešku situaciju i probleme u naplati potraživanja. Posao u fabrici je, prema njegovim riječima, organizovan i radnici se nadaju da će uspjeti da je održe.

Na današnjem ročištu za povjerioce Radventa, od ukupno prijavljenih 2,5 miliona EUR potraživanja, prihvaćeno je 2,33 miliona, dok je ostatak osporen. Najveća potraživanja, među odobrenim, ima država, kojoj se duguje oko milion EUR za poreze i doprinose. Radnicima se duguje 990 hiljada EUR, dok su ostali povjerioci uglavnom dobavljači.

"Bilo je i očekivano da će potraživanja radnika biti odobrena, a do sada nemamo podnešen plan reorganizacije, tako da je bankrotstvo neminovno", rekao je Radulović

"Bilo je i očekivano da će potraživanja radnika biti odobrena, a do sada nemamo podnešen plan reorganizacije, tako da je bankrotstvo neminovno", rekao je Radulović.

Stečajni sudija, Ivan Kovačević, je kazao da će Privredni sud dostaviti zaključke svim povjeriocima kojima su potraživanja osporena, nakon čega oni imaju pravo na prigovor u roku od osam dana.

Stečajna uprava je ranije izabrala Odbor povjerilaca, a pored radnika u njemu je i firma MMK Standard Nikšić kojoj Radvent duguje 50 hiljada i preduzeće iz Podgorice Žica trejd /Trade/ sa 20 hiljada eura potraživanja.

Stečaj u Radventu je pokrenut 6. juna predlog svih 179 radnika tog nekadašnjeg pogona Željezare, a stečajni upravnik je do sad uradio popis imovine, dugovanja i potraživanja. Imao je uvid i u računovodstvo i vlasništvo nad objektima.

Bonus video: