Bjelopoljski invalidi rada najvili da će pješke doći u Podgoricu po svoja prava

Ukoliko se do 26. septembra ne ispoštuje sporazum, članovi bjelopoljskog Udruženja rada će pješke poći za Podgoricu
0 komentar(a)
Invalidi rada, Foto: Beća Čoković
Invalidi rada, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 15.09.2011. 13:55h

Devedeset članova bjelopoljskog Udruženja invalida rada nakon prošlonedjeljnog odmrzavanja štrajka nastavilo je protest.

Predsjednik Udruženja Lazar Knežević saopštio je da su prošle sedmice razgovarali sa pomoćnikom ministra rada socijalnog staranja Vlatkom Radovanićem i njihovom random grupom i da im je dat rok do 26. septembra da ispune zahtjeve dogovorene na sastanku od 22.jula.

"Kako je izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz decembra prošle godine invalidima rada, koji primaju privremenu nadoknadu od Fonda Pio, omogućeno da im se staž osiguranja računa do 31. decembra 2014. godine, na tom sastanku je ocijenjeno da je potrebno obezbijediti da im se i nakon isteka tog perioda, prilikom naredne izmjene i dopune Zakona, ovo pravo produži bez vremenskog ograničavanja. Isto se odnosi na zaposlene invalide druge kategorije, koji rade sa polovinom radnog vremena odnosno da im se i nakon 31. decembra 2014. godine staž osiguranja računa kao da rade puno radon vrijeme", kazao je Knežević.

Ministarstvo da inicira izmjene i dopune

Ministarstvo rada i socijalnog staranja ,prema njegovim riječima treba da inicira izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti i uvrsti ih u plan rada Vlade za prvi kvartal naredne godine.

"Dogovoreno je da zajednička radna grupa od početka tekućeg mjeseca počne sa radom na izmjenama i dopunama navedenog zakona koje bi se odnosile na poboljšanje položaja invalida rada koji se nalaze na evidenciji Biroa rada koji ne primaju nikakvu nadoknadu ili je primaju u iznosu 33 eura. Takođe, Udruženje invalida rada treba Fondu da dostavi spiskove koji su u skladu sa zakonom o Fondu rada predali zahtjeve za isplatu iznosa od 1.926 eura, kako bi se prioritetno ivršila isplata", kazao je Knežević.

Ukoliko se do 26. septembra ne ispoštuje sporazum, članovi bjelopoljskog Udruženja rada će pješke poći za Podgoricu

On je naveo da su Fond PIO i Zavod za zapošljavanje prihvatili mogućnost izdavanja potvrde o visini primanja korisnika privremene odnosno novčane nadoknade,radi rješavanja drugih potreba ove populacije,kredit,trgovina na odloženo plaćanje I drugo.

"Ukoliko se do 26. septembra ne ispoštuje sporazum, članovi bjelopoljskog Udruženja rada će pješke poći za Podgoricu da bi skrenuli pažnju na neispunjen dogovor i ispred ministarstva rada i socijalnog staranja i Vlade ostaće sve do ispunjenja zahtjeva", poručio je Knežević.

Bonus video: