Skoro petina stranih turista u Crnoj Gori troši više od 100 eura dnevno

Oko 40% turista smatra da su cijene u Crnoj Gori konkurentne drugim mediteranskim destinacijama, dok isti procenat posjetilaca misli da su troškovi boravka nešto viši.
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2011. 10:13h

Dvije trećine stranih turista koji ove godine borave u Crnoj Gori štedjeli su za ljetovanje oko 6 mjeseci, dok 60% posjetilaca planira da potroši istu sumu novca kao i prošle godine, pokazuju rezultati istraživanja svjetske kompanije za platne usluge Visa o navikama stranih turista u Crnoj Gori.

Više od polovine turista na odmoru ostane od 4 do 10 dana, a dnevno po osobi potroše od 31 do 50 eura, dok oko 17% posjetilaca tokom dana na Crnogorskom primorju potroši više od 100 eura.

Pri tom, oko 40% turista smatra da su cijene u Crnoj Gori konkurentne drugim mediteranskim destinacijama, dok isti procenat posjetilaca misli da su troškovi boravka nešto viši.

Mali uticaj medija na odabir destinacije

Istraživanje kompanije Visa pokazalo je da se oko 53% turista za ljetovanje u Crnoj Gori odlučilo zbog preporuke porodice i prijatelja, 23% ispitanika na odmor se uputilo posle „konsultovanja“ Interneta, dok su mediji imali uticaj na 11% posjetilaca.

Interesantno je da je 76.5% posjetilaca samostalno organizovalo svoj boravak, dok je svega 16% ispitanika koristilo usluge turističke agencije.

Interesantno je da je oko 60% ispitanih turista kazalo da planira da u Crnoj Gori provede od 4 do 10 dana, svaki treći namerava da ostane duže od 11 dana, dok mlađi posjetioci često dolaze samo na vikend i zadržavaju se 2 do 3 dana.

Kako pokazuju rezultati istraživanja, većina turista u Crnoj Gori boravi u privatnom smeštaju (55%) i hotelima (30.5%). Kada je riječ o organizaciji putovanja, interesantno je da je 76.5% posjetilaca samostalno organizovalo svoj boravak, dok je svega 16% ispitanika koristilo usluge turističke agencije.

Preferiraju plaćanje gotovinom

Rezultati kompanije Visa pokazuju da je 74% turista plaća smještaj gotovinom, dok se platne kartice koriste rjeđe i to uglavnom za pokrivanje troškova odsjedanja u hotelu.

Posjetioci koji su platili karticom uglavnom su koristili Visa-u (58.5%), koja je istovremeno i najprometnija digitalna valuta kada je riječ o dnevnim troškovima, poput plaćanja hrane i slobodnih aktivnosti.

Istraživanje je takođe pokazalo da oko 70% turista u Crnoj Gori prevashodno koristi keš, 17.5% posjetilaca ga kombinuje sa karticama, dok 11% koristi isključivo plastiku.

Gotovinu uglavnom više koriste turisti iz zemalja okruženja, dok je digitalna valuta popularnija među posjetiocima iz drugih djelova svijeta, poput Evrope i Ruske federacije.

Očekivano, oni koji nijesu štedjeli za odmor češće koriste kreditne kartice od onih koji su tokom godine izdvajali novac sa strane (odnos je 40% prema 25%).

Interesantno je dodati i to da gotovinu više koriste oni čiji se dnevni troškovi kreću do 50 eura, pri čemu samo jedan od pet njih koristi kartice.

Treba napomenuti i da je Visa istraživanje pokazalo da 46% ispitanika smatra da je kupovina na odmoru važna, za 20,5% turista ona je veoma bitna, dok 46,3% njih planira da dnevno na tu aktivnost troši više od 50 eura.

Zadovoljstvo posjetom

Generalno, strani tursiti Crnoj Gori dali su prilično visoku ocjenu, ali zahtjevaju bolju putnu infrastrukturu, jeftiniji javni prevoz i usluge.

Lijepa priroda, plaže, noćni život ostavljaju najjači utisak na posjetioce.

Istraživanje je pokazalo i da su u turisti prilično zadovoljni stepenom finansijskih usluga u Crnoj Gori (ocjena 3,7, na skali od 1 do 5).

Značajno je i to da su podjednako zadovoljni oni koji su tokom odmora koristili gotovinu i oni koji su plaćali karticama, ili kombinovali ova dva sredstva.

Galerija

Bonus video: