ČEKAJU SUBVENCIJE

Plantaže ulažu 250.000 eura u "blisku" budućnost

Strani konsultanti procjenjuju da će po ulasku Crne Gore u EU Plantaže moći da računaju na subvencije od nekoliko miliona eura
64 pregleda 0 komentar(a)
Plantaže, Foto: Luka Zeković
Plantaže, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.09.2011. 08:45h

Plantaže AD su prošle sedmice počele da isplaćuju dividendu akcionarima po osnovu ostvarene dobiti u poslovnoj 2010. godini, a dio prošlogodišnjeg profita u iznosu od 250.000 eura izdvojen je, kako se navodi u odluci skupštine akcionara, “za korporativno upravljanje”.

Pojedini akcionari, nakon posljednje skupštine društva, sumnjali su da se navedeni iznos odnosi na isplatu novih bonusa menadžerima Plantaža, koji su proteklih nekoliko godina bogato nagrađivani, ali ovaj put se radi o ulaganju u blisku budućnost kompanije.

Kako su “Vijestima” saopštili iz kompanije “u okviru pripreme države Crne Gore za ulazak u Evropsku uniju, Plantaže su sa Međunarodnom finansijskom organizacijom (IFC) i drugim inostranim i domaćim konsultantskim kućama i državnim institucijama uspostavile dugoročnu stratešku saradnju na projektu internacionalizacije poslovanja, pripreme za ulazak u EU i primjenjivanju međunarodnih standarda korporativnog upravljanja”.

Strani konsultanti procjenjuju da će po ulasku Crne Gore u EU Plantaže moći da računaju na subvencije od nekoliko miliona eura

"Kontinuirana angažovanost Odbora direktora i menadžmenta na pripremi projekata u saradnji sa navedenim institucijama, radi potencijalne pristupnosti fondovima Evropske unije u cilju dobijanja subvencija, je podržana Odlukom Skupštine akcionara, kojom su opredijeljena sredstva iz dobiti za te namjene", objasnili su iz Plantaža AD.

Profit od nekoliko miliona

Polovina EU budžeta odnosi se na agrobudžet, odnosno, podršku poljoprivredi i prehrambenoj industriji u zemljama članicama. Strani konsultanti procjenjuju da će po ulasku Crne Gore u EU Plantaže moći da računaju na subvencije od nekoliko miliona eura.

Proteklih nekoliko godina podgorička kompanija imala je godišnji profit od nekoliko miliona eura. Podsjetimo, poslovnu 2010. godinu Plantaže su završile sa dobitkom od 2,54 miliona eura.

U prvih šest mjeseci ove godine Plantaže su ostvarile neto profit od 1.025.549 eura, što je za oko devet odsto bolji rezultat u odnosu na uporedni period prošle godine.