Predloženo smanjenje cijena zakupa poslovnih prostora

Cijena zakupa poslovnih prostora kreće se od 10 do 40 eura po kvadratu, a najskuplji su poslovni prostori u Ulici slobode i u šoping molu Delta siti
306 pregleda 0 komentar(a)
delta, Foto: Vesko Belojević
delta, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.08.2011. 15:32h

Agencija za razvoj i izgradnju Podgorice predložila je da se smanji cijena zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Glavnog grada za 20 odsto, a ta odluka ukoliko prođe skupštinsku proceduru primjenjivala bi se od 1. jula do 31. decembra ove godine.

Svjetska ekononomska kriza zahvatila je sve segmente privređivanja, tako da nije zaobišla ni djelatnosti kojom se bave zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Glavnog grada.

Zakupci nisu u mogućnosti plaćati ugovoreni iznos zakupnine, pa je Glavni grad suočen sa situacijom da pojedini zakupci najavljuju raskid ugovora o zakupu, dok je interesovanje subjekata u postupcima oglašavanja za davanje u zakup poslovnih prostora značajno umanjeno.

" Prijedlog Agencije za razvoj i izgradnju Podgorice, koja se u okviru svojih poslova stara i o korišćenju poslovnih prostora, ocijenjen je opravdanim zbog obezbjeđivanja uslova za obavljanje preduzetničke djelatnosti u novonastalim okolnostima, kao i obezbjeđivanja prihoda Glavnog grada po osnovu korišćenja poslovnih prostora – navodi se u obrazloženju prijedloga Odluke Glavnog grada.

Cijena zakupa poslovnih prostora kreće se od 10 do 40 eura po kvadratu, a najskuplji su poslovni prostori u Ulici slobode i u šoping molu Delta siti, kazali su iz agencije Land for sale.

" Najlakše se izdaju poslovni prostori u zgradi Maksima i Normal kompani. Zakupci se trenutno slabije odlučuju na zakup poslovnih prostora, jer se svako plaši krize, jer je najvaljena nova, a ni iz stare nismo izašli" ističu iz Land for sale.

Kada je prodaja u pitanju poslovnih prostora cijena se kreće od 800 do 2.500 eura po kvadratu.

" Cijena najviše zavisi od lokacije, zatim da li je prizemlje ili suteren, da li je opremljeno sistemima za zaštitu kao što su protivpožarni sistem, antivandal sistem, alarmni sistem, sistem za ozvučenje.

Cijena poslovnog prostora od 176 m2 i 72 m2 suterena prije dva mjeseca bila je 285.000 eura, dok je isti prostor koštao 2008. i 2009. godine 410.000 i 355.000 eura. Za pomenuti poslovni prostor dajemo plaćanje u ratama i mnoge povoljnosti, ali se slabo ko interesuje" kazali su iz agencije Land for sale.

Bonus video: