MMF očekuje slabiji ekonomski rast i za Crnu Goru

U većini država trenutne povoljne stope rasta neće trajati, upozorio je Međunarodni monetarni fond
120 pregleda 2 komentar(a)
MMF, Foto: Shutterstock
MMF, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.04.2018. 16:41h

Evropske države u razvoju, među kojima je i Crna Gora, vraćaju se na niže stope ekonomskog rasta, objavio je juče Međunarodni monetarni fond (MMF).

MMF je u novim Svjetskim ekonomskim prognozama naveo da se za evropske rastuće i ekonomije u razvoju (Crna Gora, Albanija, BiH, Hrvatska, Srbija, Makedonija, Kosovo, Mađarska, Bugarska, Rumunija, Poljska i Turska) u ovoj godini očekuje rast od 4,3 odsto. Taj rast će u 2019. godini usporiti na 3,7 odsto.

“U većini država trenutne povoljne stope rasta neće trajati. Kreatori politika trebalo bi da iskoriste ovu priliku kako bi podstakli rast, učinili ga izdržljivijim i bolje pripremili svoje vlade da se suprotstave sljedećoj krizi”, upozorio je MMF.

Svjetska banka je prošle sedmice objavila da će rast crnogorske ekonomije usporiti ove godine na 2,8 odsto, sa prošlogodišnjih 4,4 odsto, dok će u 2019. Crna Gora imati najniži rast ekonomije na Zapadnom Balkanu, od 2,5 odsto.

Procijenjeni rast ekonomije za ovu godinu niži je od prognoza Vlade i Centralne banke, koji očekuju rast od tri odsto. Iz SB-a su naveli da se javni dug Crne Gore, uključujući garancije, povećao se sa 71,4 odsto BDP-a u 2016, na 74 odsto na kraju 2017.

Bonus video: