Dr Miroslav Prokopijević: Nestanak eura je neizbježan

Visokouvozno zavisna zemlja, kao što je naša, biće vjerovatno vrlo brzo suočena sa udarima talasa nove krize, za malim zakašnjem, kao što se to, po pravilu, nekoliko puta već desilo
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2011. 23:28h

Globalna ekonomska kriza kuca na vrata, a dobar dio crnogorske Vlade i dalje uveliko odmara. Proces privatizacije je zaustavljen već nekoliko godina, a rupe u budžetu vlast dvije godine zaredom popunila je ne malim dodatnim zaduživanjem na inostranom tržištu.

Domaće tržište kapitala je, maltene, paralisano, što je slučaj i u čitavom regionu. U godinama koje dolaze predviđa se nova recesija na globalnom nivou zbog dužničke krize u Evropskoj uniji i SAD-u.

Crna Gora još nema alternativni scenario za mogući raspad eurozone i eventualne probleme koji bi mogli uslijediti u monetarnoj sferi. Nekima se čini da je “crnogorski euro” jači od briselskog te se, za sada, makar prema dostupnim informacijama, ni ne razmatraju alternativni scenariji.

Visokouvozno zavisna zemlja, kao što je naša, biće vjerovatno vrlo brzo suočena sa udarima talasa nove krize, za malim zakašnjem, kao što se to, po pravilu, nekoliko puta već desilo u Crnoj Gori i u najbližem okruženju.

Najduže što mogu da izvedu je da sada emituju eurobondove (euroobveznice) i zadrže krizu još možda 3-4 godine

"Zemlje na Balkanu griješe i sve se praktično nalaze na grčkom putu jer se zadužuju da bi mogle da isplaćuju penzije i plate koje su iznad ravnotežnog nivoa. Jedino imaju dug niži od zemalja eurozone, ali kad se pojača kriza cijena zaduživanja će naglo da poraste i staviće tačku na takav način života i razmišljanja", tvrdi za “Vijesti” dr Miroslav Prokopijević, naučni savjetnik u Institutu za evropske studije iz Beograda

Na pitanje, da li zaista misli da će Njemci opet vratiti marku, Prokopijević je dodao da misli “da je nestanak eura neizbježan”.

"Mislim da je to neizbježno. Najduže što mogu da izvedu je da sada emituju eurobondove (euroobveznice) i zadrže krizu još možda 3-4 godine. To će biti maksimalno, a poslije toga će biti gotovo" zaključio je Prokopijević koji je 2005. u Beogradu objavio knjigu “Evropska unija”, a 2007. “Evropska monetarna unija”.

Opširnije u štampanom izdanju za 20. avgust

Bonus video: