Za stan od 200 kvadrata u "TQ plaza" platio 1,2 milion eura

Stambeni kompleks od gotovo 50 hiljada kvadrata, u samom centru Budve, vrijedan više od 58 miliona eura
147 pregleda 0 komentar(a)
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 19.08.2011. 08:47h

Prvi stanari najluksuznije budvanske zgrade, poslovno-stamebnog centra „TQ plaza“, već su se uselili, a najatraktivniji stan, onaj od 1600 kvadrata, čija cijena prelazi tri miliona eura, i dalje čeka svoga kupca.

Riječ je o najvećem i najskupljem stanu u Crnoj Gori, koji se prostire na gotovo cijelom posljednjem spratu.

Stambeni kompleks od gotovo 50 hiljada kvadrata, u samom centru Budve, vrijedan više od 58 miliona eura, koga su tokom četvorogodišnje gradnje pratile brojne kontroverze, i dalje važi na tržištu nekretnina za „najskuplju zgradu“.

I dok je na početku 2008. kvadrat stana dostizao vrtoglave cifre - više od šest hiljada za kvadrat, ekonomska kriza učinila je svoje, pa je sada ta cijena gotovo prepolovljena, što je i te kako dobro, ako se ima u vidu stanje na tržištu.

Sve pod video-nadzorom

Kompanija “Trejd junik“, koja je zajedno sa Opštinom Budva ušla u taj projekat, zadovoljna je što će prva dva sprata poslovnog centra zvanično biti otvorena do početka oktobra, a stamebni kompleks do sedmog sprata dobiće stanare.

A stanari luksuzne sedmospratnice, koja sa prvim sumrakom dobija poseban izgled zahvaljujući plavom i bijelom osvjetljenju, čime je definitivno sebe pozicionirala u noćnoj panorami metropole turizma, na raspolaganju imaju obezbjeđenje, uslugu, korišćenje terenate i ostalih sadržaja, koji bi ubrzo trebalo da budu otvoreni.

Svaki od ulaza u lamelu je strogo kontrolisan video-nadzorom, a portir provjerava ponaosob one koji namjeravaju da uđu u zgradu.

Izvršni direktor „Trejd junika“ Goran Bojanić potvrdio je da su prodali gro stanova u središnjoj- lameli B, te da očekuju da će neke od lamele A ili C biti pretvorene u apart hotel.

Naši stanovi su uglavnom od 70 do 120 kvadrata, a imamo neke kupce koji su spajali po dva ili tri stana. Takođe, u ponudi su i oni luksuzniji od 180 do 220 kvadrata. To znači da je za stan od 200 kvadrata neko platio 1,2 miliona eura.

“Kupci su uglavnom bogati Rusi kojima treba luksuz i da sve imaju na jednom mjestu, a to mi imamo u ovom centru. Stanovi su prodavani uglavnom po četiri hiljade eura za kvadrat, pa čak i do šest hiljada za one luksuzne. Naši stanovi su uglavnom od 70 do 120 kvadrata, a imamo neke kupce koji su spajali po dva ili tri stana. Takođe, u ponudi su i oni luksuzniji od 180 do 220 kvadrata. To znači da je za stan od 200 kvadrata neko platio 1,2 miliona eura. Svako od nas će za te pare napraviti dvorac, ali je riječ o ljudima koji vole komfor i luksuz, koji žele da su ovdje, da imaju sigurnost. Da ne moraju da angažuju poseban sekjuriti, niti održavanje, jer mi im nudimo sve to, nudimo nešto što nemaju nigdje na ovim prostorima”, kazao je Bojanić.

Očekuje se Hilton, Beneton...

Bojanić je dodao da su ga često pitali ima li u zgradi stan od hiljadu kvadrata, na šta je kazao da imaju stan od 1.600 kvadrata, ali da još nemaju kupca za njega.

“Za sada smo uselili središnju lamelu i svi kupci su upravo u njoj grupisani. Usljed krize koja je nastala nijesmo mogli da postižemo tu cijenu koju smo prvobitno bili projektovali, a ona je bila i deset hiljada eura za kvadrat. Sada je to misaona imenica”, kazao je Bojanić.

Osim „Benetona“, očekuje se da poslovno-trgovinski centar popune i brojni ostali modni brendovi. Pa, osim butika i parfimerija, te kozmetičkih salona, ubrzo se otvara i veliki supermarket. Naravno, Opština, koja je u svojoj podjeli dobila prostor za bioskop, još nije pronašala partnera kome će povjeriti opremanje bioskopske sale, za šta je planirano minimum 600 hiljada eura.

Bojanić je kazao da su u pregovorima sa nekim od hotelskih brendova koji su raspoloženi da u jednoj od lamela, A ili C, otvore apart-hotel.

“Ne znamo za koju će se lamelu odlučiti, ali već sada možemo objaviti da smo u finalnim pregovorima sa hotelskim brendom „Hilton“, koji je raspoložen da uđe u posao”, kazao je Bojanić.

Bonus video: