Borba za tržište Kosova: Zabrana uvoza iz Srbije šansa za crnogorsku hranu

Koliki je prostor otvoren najbolje pokazuje podatak da Srbija na Kosovo godišnje izveze robe vrijedne oko 270 miliona eura
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2011. 11:52h

Spor oko prometa robe između Kosova i Srbije bi mogli da iskoriste crnogorski proizvođači vode i suhomesnatih proizvoda, jer je to jedino što mogu ponuditi Kosovu.

Pomoćnik ministra ekonomije Goran Šćepanović je u razgovoru za “Vijesti” rekao da crnogorski proizvođači ne mogu nadomjestiti izvoz većine proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovu, ali mogu iskoristiti šansu da plasiraju više domaćih proizvoda, a naročito suhomesnate proizvode i vodu.

Vlada Kosova uvela je “sankcije” za robu iz ove dvije države jer ne priznaju pečat Carine Kosova, već samo UNMIK/Kosova koji je ranije korišćen.

"Zabranom uvoza srpskih proizvoda na Kosovo i povećanjem carinskih stopa na artikle iz BiH otvara se prostor za crnogorske proizvode, ali pod uslovom da oni zadovolje standarde koje traži Kosovo.

Proizvođači iz Crne Gore neće biti sami u borbi za tržište Kosova

Koliki je prostor otvoren najbolje pokazuje podatak da Srbija na Kosovo godišnje izveze robe vrijedne oko 270 miliona eura, a BiH oko 80 miliona eura. Za šest mjeseci ove godine iz Srbije na Kosovo je izvezeno robe u vrijednosti od 202,8 miliona eura ili 15 odsto više nego i istom periodu prošle godine.

Uglavnom se radi o prehrambenim proizvodima kao što su brašno, suhomesnati proizvodi i voda", kazao je Šćepanović

Ipak, proizvođači iz Crne Gore, kako je rekao, neće biti sami u borbi za tržište Kosova, jer se eliminisanjen Srbije i BiH iz tržišne utakmice pružila šansa i proizvođačima iz Albanije, Makedonije, ali i EU.

Puna sloboda u trgovini

"U okviru CEFTA sporazuma postoji mogućnost takozvanog kumuliranja porijekla za proizvode koji su iz zemalja potpisnica CEFTA. To znači da proizvodi porijeklom iz Srbije, nakon određene prerade u Crnoj Gori, mogu da se izvoze na Kosovo sa crnogorskim dokazima o porijeklu.

"Vlada je do sada puno uradila da omogući proizvođačima da na što jednostavniji i jeftiniji način plasiraju svoje proizvode"

Sporazumom je za svaki proizvod jasno definisano koji stepen obrade mora imati da bi dobio tretman proizvoda sa porijeklom", rekao je Šćepanović.

Prema njegovim riječima, Vlada je do sada puno uradila da omogući proizvođačima da na što jednostavniji i jeftiniji način plasiraju svoje proizvode na tržište regiona. Potpisivanjem CEFTA sporazuma 2006. godine otvorena je mogućnost da svoje proizvode plasiraju na tržište zapadnog Balkana pod mnogo liberalnijim uslovima.

"Danas imamo punu slobodu u trgovini sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Srbijom, Makedonijom i Kosovom, a dok će nakon stupanja na snagu Zakona o potvrđivanju Dodatnog protokola uz CEFTA 2006 sporazum, koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, to biti omogućeno i u trgovini sa Albanijom i Moldavijom.

Takođe u Crnoj Gori su zakoni skoro u potpunosti usklađeni sa zahtjevima STO-a, a što ide u prilog izvoznicima i proizvođačima", rekao je on.

Postoje određena pravila

Komentarišući sve češća kršenja CEFTA sporazuma kao što je nedavna zabrana izvoza pšenice iz Srbije i aktuelna zabrana robne razmjena Kosova sa Srbijom i BiH, Šćepanović je rekao da su od potpisivanja Sporazuma riješeni neki problemi koji su postojali u trgovini, dogovorena je dodatna liberalizacija poljoprivrednog sektora, otvoreno je tržište javnih nabavki i počete su pripreme za sagledavanje mogućnosti liberalizacije sektora usluga.

Smatramo da su Sporazumom predviđeni određeni mehanizmi za rješavanje sporova

"Kao i svaki drugi sporazum tako i kod CEFTA postoje određena pitanja koja nijesu riješena samim njegovim potpisivanjem. Na taj način gledamo i na trenutnu situaciju koja se dešava između Srbije i Kosova.

Smatramo da su Sporazumom predviđeni određeni mehanizmi za rješavanje sporova i u skladu sa tim Srbija se već pismeno obratila predstavnicima UNMIK-a, kao potpisnici CEFTA sporazuma u ime Kosova, da održe hitne konslultacije u cilju rješavanja ovog pitanja", rekao je Šćepanović i dodao da što se tiče Crne Gore ne postoje sporna pitanja sa ostalim članicama CEFTA sporazuma.

Sa Kosovom veći izvoz, nego uvoz

Šćepanović je kazao da podaci Monstata pokazuju da Crna Gora jedino u u trgovini sa Kosovom ostvaruje suficit.

"U prvoj polovini ove godine ostvaren je izvoz u iznosu od 7,8 miliona eura"

"Suficit koji je ostvaren u trgovini sa Kosovom u prvoj polovini ove godine iznosi 6,95 miliona eura, dok je u 2010. godini bio 16,8 miliona eura", rekao je.

Glavni izvozni proizvod Crne Gore na tržište Kosova su, kako je kazao, drvo i proizvodi od drveta, čelik, pića i razni proizvodi za ishranu.

"U prvoj polovini ove godine ostvaren je izvoz u iznosu od 7,8 miliona eura, dok je uvoz u istom periodu bio 0,9 miliona eura. U 2010. godini izvoz je bio 18,1 milion, što je za 11 odsto više u odnosu na 2009. godinu, dok je uvoz iznosio 1,3 miliona eura, a što predstavlja porast za 9,1 odsto u odnosu na 2009. godinu", objasnio je on.

Galerija

Bonus video: