Vlada očekuje da banke smanje proviziju i krene platni promet Srbija-Crna Gora

u Crnoj Gori nijedna relevantna politička partija, niti ozbiljan ekonomista, ne zagovara odustajanje od eura i uvođenje vlastite valute
0 komentar(a)
euro, Foto: Shutterstock.com
euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.08.2011. 11:19h

Saradnja između crnogorskih i srbijanskih banaka na zavidnom je nivou i čini se da je jedini razlog za neuspostavljanje direktnog platnog prometa to što poslovne banke nijesu spremne da se odreknu provizija, ocijenio je ministar finansija, Milorad Katnić.

"Pojedine banke su najavile uspostavljanje direktnog platnog prometa. Vjerujem da će i druge banke, pod pritiskom svojih klijenata, prepoznati interes i da će se u toj konkurenciji smanjiti transakcioni troškovi, jer posredni platni promet poskupljuje i usporava ekonomsku saradnju između Crne Gore i Srbije", rekao je Katnić beogradskom listu Danas.

Prirodno je da Crna Gora ima i značajnije učešće investitora iz Srbije, rekao je Katnić

Srbija je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Crne Gore, i, kako je ocijenio Katnić, potpisivanjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i unaprijeđenjem saradnje u oblasti carinskih pitanja stvaraju se uslovi za veće investicije i dinamiziranje ekonomske saradnje između privrednika dvije zemlje.

"Istovremeno, stvaramo institucionalne pretpostavke za efikasniju saradnju, razmjenu podataka i kontrolu poreskih obveznika. Eliminisanjem dvostrukog oporezivanja želimo da podstaknemo i ohrabrimo investicije iz Srbije", kazao je Katnić.

Niko relevantan nije da se u Crnoj Gori ukine euro

Prirodno je da, kako je dodao, pored značajnog učešća investitora iz Italije, Austrije, Njemačke, Rusije, Slovenije i drugih evropskih država, Crna Gora ima i značajnije učešće investitora iz Srbije.

Na pitanje da li se, možda, zbog trenutne krize u euro zoni u Crnoj Gori razmišlja o odustajanju od eura i prelasku na domaću valutu, Katnić je odgovorio da je euro osnova crnogorskih reformi, i monetarnih i fiskalnih.

"Pomogao nam je da sve probleme i ekonomske disbalanse jasnije vidimo i da se sa njima suočimo. S tom valutom su i transakcioni troškovi razmjene niži. Ovo je posebno važno za malu i otvorenu ekonomiju, orijentisanu na usluge, kakva je Crna Gora«, rekao je Katnić.

On je ocijenio da je sigurna valuta, kako se god zvala, uz niske poreze i vladavinu prava, preduslov napretka.

"Uz to euro je zajednička valuta zajednice država kojoj težimo. Zato u Crnoj Gori nijedna relevantna politička partija, niti ozbiljan ekonomista, ne zagovara odustajanje od eura i uvođenje vlastite valute", zaključio je Katnić.

Bonus video: