Maraševoj više od 5.000 eura mjesečno?

Bivši direktor Plantaža, a sada član odbora direktora te kompanije Đorđije Rajković, nije želio da da saglasnost za treći mandat aktuelnoj direktorki čiji je novi petogodišnji ugovor proglašen poslovnom tajnom
98 pregleda 0 komentar(a)
Verica Maraš, Foto: Boris Pejović
Verica Maraš, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.04.2018. 17:49h

Bivši direktor Plantaža, a sada član odbora direktora te kompanije, u većinskom državnom vlasništvu, Đorđije Rajković nije želio da da saglasnost za novi, treći menadžerski ugovor izvršnoj direktorici Verici Maraš, već je prilikom izjašnjavanja bio uzdržan, potvrđeno je „Vijestima“ iz nekoliko izvora.

Odbor direktora Plantaža, kojim predsjedava Veselin Vukotić, prije dvije sedmice je izglasao novi petogodišnji mandat Maraševoj, kojoj je prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, u narednih pet godina, ugovorena mjesečna zarada u iznosu od sedam prosječnih u kompaniji (oko 700 eura), plus minuli staž, odnosno nešto više od 5.000 eura.

To znači da će Maraševa u narednih pet godina moguće prihodovati najmanje dodatnih 300 hiljada eura, poslije nešto više od milion eura koje prihodovala proteklih deset godina.

„Ugovorena zarada uslovljena je ispunjenjem određenih parametara. Može biti tolika, ali i mnogo manja“, otkrili su nezvanično pojedini članovi borda direktora koji su zahtijevali anonimnost budući da se radi o poslovnoj tajni Plantaža koja podliježe krivično-pravnoj odgovornosti, prema važećim pripisima.

Sa ovom zaradom Maraševa će imati veću platu i za nekoliko hiljada eura veću od predsjednika države, Vlade, Skupštine, visokih nosilaca pravosudnih i tužilačkih funkcija, čije su plate definisane Zakonom o zaradama. Taj zakon ne važi za preduzeća koja se nalaze u državnom vlasništvu.

Maraš, članovi njenog menadžmenta, kao ni ovlašćena PR agencija, koja ih zastupa, nijesu odgovorili na pitanje „Vijesti“ ko je bio uzdržan ili protiv, odnosno, ko nije stavio potpis na novi menadžerski ugovor direktorice. “Vijesti” nijesu dobile odgovor ni na pitanja kolika je konkretno ugovorena mjesečna zarada u bruto i neto iznosu, kao i da li se radi o fiksno ugovorenoj mjesečnoj zaradi u narednih 60 mjeseci ili će moguće imati dodatne prihode i bonuse zavisno od rezultata poslovanja Plantaža.

Plantaže su na crnoj listi poreskih dužnika.

Maraš, tokom dva mandata na istoj funkciji - od 2008. zaključno sa 2017. godinom, po osnovu zarada, bespovratnih kreditnih sredstava i drugih naknada, zaradila je oko 900.000 eura u neto iznosu. Na dodatnim funkcijama u Odboru direktora Societe general banke i odbornice u gradskom parlamentu naplatila je dodatno još oko 100 hiljada eura.

“Vijesti” nijesu mogle doći do parametara i odredbi novog menadžerskog ugovora koji će opredjeljivati mjesečnu zaradu Maraševe u narednih pet godina, ali su dobile potvrdu najmanje dva visokorangirana menadžera iz Plantaža koji tvrde da je i prema starom menadžerskom ugovoru “bilo elemenata da se sa njom raskine ugovor na toj odgovornoj funkciji”.

U njenom prethodnom ugovoru, pisalo je ako se, u toku mandata, poveća pokazatelj troškova po zaposlenom, a smanje se pokazatelji prihod po zaposlenom i profit po zaposlenom, odbor direktora će na osnovu tih polazatelja moći da joj skrati mandatnu funkciju izvršne direktorice.

Kako je 2012. godine ukupan prihod kompanije iznosio 35,5 miliona eura, a ukupni rashodi 35,8 miliona eura, a 2013. godina, prva godina drugog mandata bilježi pad ukupnih prihoda na 27,4 miliona eura, pri istom broju zaposlenih, zaključuje se da su se već tada stekli uslovi za skraćenje mandata Maraševoj.

Maraševa je uživala posebno podršku Vukotića i aktuelnog direktora Fonda PIO, člana odbora direktora Dušan Perović za novi maandat.

I 2017. godine ostvareni ukupan prihod od 30,5 miliona eura manji je bio za oko pet miliona eura u odnosu na onaj koji je bio osnova za drugi menadžerski ugovor izvršne direktorice.

Bonus video: