Radnicima Fabrike elektroda iz Plužina počela je isplata 12 od 23 zaostale zarade

Pored plata isplaćeno je i 450.000 eura Hipotekarnoj banci, a u toku je i isplata dugovanja dobavljačima
0 komentar(a)
Fabrika elektroda, FEP, Foto: Svetlana Mandić
Fabrika elektroda, FEP, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 03.08.2011. 15:12h

Radnicima Fabrike elektroda iz Plužina počela je isplata 12 od 23 zaostale zarade, a proizvodnja bi, prema riječima predsjednika Sindikata Milenka Pejovića, trebalo da počne naredne sedmice.

“Novac za isplatu zarada je obezbjeđen od kredita, a očekujemo da će pored zarada biti povezan i radni staž, kao što je i dogovoreno, kao i da će radnici koji budu proglašeni tehnološkim viškom dobitiotpremnine”, kazao je Pejović.

Za kredit od 2,5 miliona eura koji je nabavljen od Erste banke garancije su dali Vlada i Investiciono razvojni fond (IRF), koji je u martu od Atlas mont fond kupio 34,65 odsto akcija za oko 69.000 eura.

Pored plata isplaćeno je i 450.000 eura Hipotekarnoj banci, a u toku je i isplata dugovanja dobavljačima

Pored plata isplaćeno je i 450.000 eura Hipotekarnoj banci, a u toku je i isplata dugovanja dobavljačima.

Novac koji je uplaćen Hipotekarnoj banci IRF je podigao kao bi pokrenuo proizvodnju koja je obustavljena u septembru prošle godine.

Nabavljene sirovine za proizvodnju

Međutim, proizvodnja je ponovo zbog nedostatka novca prekinuta prije dva mjeseca. Radnicima FEP-a duguju se 23 zarade a poslednju, koja je isplaćena prije trije mjeseca, primili su za avgust prošle godine.

“Nabavljene su i sirovine za tromjesečnu proizvodnju koja bi trebalo da počne u ponedjeljak-utorak. Za odlazak iz preduzeća od 164 radnika prijavilo se njih 52, tako da je potrebno još 20 radnika da ode, jer je procijenjeno da su 72 radnika višak. Komisija će odrediti ko će od preostalih radnika biti proglašen tehnološkim viškom a svi koji odu dobiće otpremnine u iznosu od 9,5 hiljada eura. Obavljen je razgovor sa radnicima koji žele da ode i oni će to i uraditi čim Vlada ispoštuje obećanje i uplati porez i doprinos”, kazao je Pejović.

Razgovori sa Elektroprivredom Srbije

Na inicijativu premijera Crne Gore i Srbije, Igora Lukšića i Borisa Tadića, bili su, prema riječima Pejovića, razgovori sa Elektroprivredom Srbije i sjutra bi oni trebalo da budu nastavljeni kako bi se dogovorili oko promocije FEP-ovih proizvoda.

“Očekujemo da će poslovi biti sklopljeni što bi nam dalo nadu da ćemo početi da radimo i zarađujemo”, kazao je Pejović

“Očekujemo da će poslovi biti sklopljeni što bi nam dalo nadu da ćemo početi da radimo i zarađujemo”, kazao je Pejović.

Prema izvještaju Komisije za hartije od vrijednosti FEP, jedina fabrika takve vrste u Crnoj Gori, drugi kvartal je završila sa neto gubitkom od oko 762.000 eura, što je za 23 odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok im je prihod smanjen za 43 odsto.

Bonus video: