Usluga prenosa broja umjesto da počne danas, odložena za novembar

Ako ste korisnik 067 mreže i zbog nekog nesporazuma hoćete da pređete kod drugog operatera, dovoljno je da podnesete zahtjev kod te kompanije
87 pregleda 0 komentar(a)
mobilni telefon, roming, Foto: Shutterstock.com
mobilni telefon, roming, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.08.2011. 08:27h

Usluga prenosa broja, umjesto da bude dostupna od danas, kako je ranije najavljeno i predviđeno Zakonom o elektronskim komunikacijama, biće dostupna do početka novembra, zbog kašnjenja u početku testiranja sistema, rečeno je “Vijestima” u Agenciji za elektronske komunikacije (EKIP).

" Dopunom Pravilnika o prenosivosti brojeva je definisano da testiranje sistema počne tri mjeseca prije početka pružanja usluge prenosa broja. EKIP je krajem decembra, 2010. objavio javni poziv za izbor najpovoljnije ponude za nabavku administriranja sistemom centralne baze podataka prenesenih brojeva. Taj poziv je ponovljen u martu.

Uslijedila je žalba jednog od učesnika na rješenje EKIP, koju je Komisija za kontrolu javnih nabavki odbacila sredinom juna. Tek tada je sa kompanijom Teletech potpisan ugovor za implementaciju sistema centralne baze podataka, nakon čega je on, umjesto 27. maja, kako je predviđeno Pravilnikom, dostupan operaterima na testiranje od sredine jula, što je 50 dana kašnjenja"objasnio je Pavle Mijušković iz EKIP razloge za odlaganje početka testiranja, ujedno i odlaganje dostupnosti usluge prenosivosti brojeva.

Usluga prenosa je jednostavna i omogućava korisnicima da, kada nisu zadovoljni cijenama poziva ili SMS poruka, te iz niza drugih razloga, zbog kojih su nezadovoljni uslugama, promijene matičnu mrežu, pri tom zadržavajuću broj telefona.

" Ako ste korisnik 067 mreže i zbog nekog nesporazuma hoćete da pređete kod drugog operatera, dovoljno je da podnesete zahtjev kod te kompanije. Vaš broj i dalje ostaje 067, ali je vaš matični operater sada novoizabrana kompanija" objašnjavaju u EKIP.

Tri postojeće mobilne mreže će imati za obavezu da obavijeste svoje korisnike o tome ko je prenio broj, kako bi korisnici bili upoznati sa tim da li razgovaraju po skupljoj ili jeftinijoj tarifi.

Svi operateri su, kako je predviđeno, dužni da na svojim interent stranicama obavijeste o statusu prenesenih brojeva i cijenama. O cijenama poziva prema određenom broju korisnici će moći da se informišu i slanjem besplatnog SMS-a.

Pravilnikom EKIP predviđeno je da pretplatnici plaćaju uslugu prenosivosti broja, u skladu sa stvarnim troškovima operatera. U EKIP navode da još nisu donijeli odluku o visini naknade i načinu raspodjele, ali navode da će ona biti “adekvatna stvarnim troškovima operatera i neće destimulativno djelovati na korištenje usluge”.

" Cijena nije jedini faktor koji će uticati na odluku pretplatnika da promijeni operatera, već su to kvalitet servisa i raznovrsnost usluga koje operateri nude - kazao je Mijušković.

Mogućnost prenosa broja se neće odnositi samo na mobilnu, već i na fiksnu telefoniju, odnosno biće moguć prenos broja iz mobilne u mobilnu, te iz fiksne u fiksnu mrežu.

Bonus video: