Budvanski SNP traži da tužioci pokrenu istragu oko gradnje kompleksa Trejd junika

Rukovodstavo kompanije je najavilo će, nakon četovorogodišnje izgradnje, kompleks biti svečano otvoren na jesen
0 komentar(a)
Trejd junik, Budva, Foto: Vuk Lajović
Trejd junik, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.07.2011. 07:50h

Budvanski odbor Socijalističke narodne partije (SNP) poručio je da, ukoliko državno tužilaštvo u najkraćem roku ne pokrene istragu oko ugovora kompanije Trejd junik i Opštine Budva, vezano za izgradnju stambeno-poslovnog centra „TQ plaza“, da će posumnjati da su oni isti umiješani u cijelu aferu, “te da su zauzvrat dobili stambeno-poslovne prostore na vrhu zgrade“.

Nakon što se oglasilo rukovodstavo Trejd junika koje je najavilo će, nakon četovorogodišnje izgradnje, kompleks biti svečano otvoren na jesen.

Luksuzna sedmospratnica, čiju su izgradnju pratile brojne kontroverze, od stopiranja gradnje, jer nije pribavljena građevinska dozvola, pa do naknadnih zaključivanja čak tri aneksa ugovora sa Opštinom, jedna je od najskupljih u Budvi, jer je u nju uloženo više od 40 miliona euira, a stambeni prostori koštaju čak i do 7.000 eura po kvadratu.

Šef odborničkog kluba SNP-a Miomir Pejović zatražio je od nadležnih državnih službi da pod hitno „stopiraju uknjiženje na imovinu u centru“

Šef odborničkog kluba SNP-a Miomir Pejović zatražio je od nadležnih državnih službi da pod hitno „stopiraju uknjiženje na imovinu u centru“, sve do okončanja istrage i time spriječe višemilionsku štetu koja je nanijeta Opštini.

"Priložili smo sva dokumenta tužiocu, i ako u mnoštvu dokaza nema osnove za pokretanje istrage, smtraćemo da su pojedinici iz tužilašta umiješani u ove mutne radnje, odnosno da su dobili stanove u ovoj zgradi", kazao je Pejović.

U više navrata pozivali Čarapić da pokrene proces

Najjača budvanska opoziciona partija u više navrata je pozivala državnu tužiteljku Ranku Čarapić da pokrene proces u slučaju Trejd junika, uz ocjenu da je lokalna uprava tim poslom oštećena za više od deset milona eura.

Naime, nakon zaključenog ugovora sa kompanijom Trejd junik, u kome je Opština dala zemljište u centru grada, te oslobodila komunalija, uz plaćanje nadzorne službe koja je pratila izgradnju atraktivne sedmospratnice, tokom četiri godine su potpisana još tri aneksa ugovora, kojima je Opština dobila ukupno 25 odsto od 48,5 hiljada kvadrata izgrađenog stambenog i poslovnog prostora.

Ugovor potpisan bez saglasnosti SO

Pejović podsjeća da je ugovor potpisan bez saglasnosti Skupštine opštine, a odbornici nijesu upoznati sa sadržajem ugovora, kao ni sa sadržajem tri aneksa.

"Državni tuzulac bi zbog zaštite državne imovine od organizovanog kriminala morao da spriječi knjiženje površina TQ Centra dok se ne provjeri legalnost izgradnje ovog centra. U slučaju da se ne provjere naši navodi, jedan broj osoba bi došao do milionske materijalne dobiti na račun zloupotrebe državne imovine. Javnost nije zvanično upoznata kako se dijeli izgrađena površina između Opštine i Trejd junika, šta Opstina ulaže, kolika je vrijednost parcele na kojoj je sagrađen TQ Plaza, kolika je vrijednost komunalija sa kojima Opština učestvuje u izgradnji, kakva je sudbina garaže koju je Trejd junik na osnovu ugovora trebalo da sagradi za Opštinu", naglasio je Pejović.

Opština Budva je u više navrata odbacila napade opozicije

On je naveo da je ugovorom bila predviđena izgradnja posebne garaže preko puta centra, pored zgrade Pošte, ali da je još neizvjesno da li će ona uopšte biti izgrađena.

On je naglasio da državni tužilac, kojeg zakon obavezuje da štiti državnu imovinu, u slučaju da ne preduzme zakonom predviđene mjere, staje rame uz rame sa odgovornim u pomenutom poslu, što nikako ne bi smjeli, jer ih svi građani Crne Gore plaćaju da čuvaju državnu imovinu.

Opština: Prihod od posla sa Trejd junikom 17 miliona eura

Opština Budva je u više navrata odbacila napade opozicije te medijske spekulacije da je izgradnjom poslovno-stambenog centra TQ Plaza samu sebe oštetila za više miliona eura, već naprotiv, prihodovala 17 miliona eura.

"Opština u ovom poslu sebe nije ni na koji način oštetila. Opština je u ovaj ugovorni odnos uložila zemljište površine 9.555 kvadrata, po procijenjenoj vrijednosti od 600 eura/m2, što iznosi 5,7 miliona eura, zatim komunalije u iznosu od 9,9 miliona eura, kao i obavezu plaćanja nadzora nad radovima na izgradnji u iznosu od 889.439 eura.Vrijednosno prikazano, Opština Budva iz ovog ugovornog odnosa dobija: 2.180 kvadrata prostora u zgradi Poslovno-komercijalno-turističkog centra, po prosječnoj cijeni od 2.400 eura po kvadratu, što iznosi 29.232.000,00 eura, a 10.000 kvadrata garažnog prostora u spratnoj garaži po prosječnoj građevinskoj cijeni od 450 eura po kvadratu, što iznosi 4,5 miliona eura", naveli su ranije iz Opštine.

Bonus video: