Keković posjetio invalide rada iz Bijelog Polja: Da se borimo na drugi način

"Ukoliko se do kraja sedmice niko ne oglasi povodom naših zahtijeva zaključaćemo se u naše prostorije i tu ostati sve do smrti"
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2011. 14:57h

Invalide rada Bijelog Polja koji sedam dana štrajkuju gladju u prostorijama Udruženja posjetio generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Keković je kazao da su invalidi rada Crne Gore, a posebno sjevera, ugroženi.

"Za to smo krivi svi mi radnici a ponajviše oni koji su donosili zakone, onakve kakve su donosili i ukidali određena prava koja se svakim danom sve više gube. Sada moramo tražiti izlaz iz te situacije jer država Crna Gora je proklamovala sebe kao državu socijalne pravde a to znači da ne bi smjeli da imamo građana i porodica koji trenutno gladuju ili su na tom egzistencijalnom minimumu", kazao je Keković.

Unija slobodnih sindikata ne podržava štrajkove glađu

Unija slobodnih sindikata, prema njegovim riječima, ne podržava štrajkove glađu poručivši u iskrenoj nadi „da će ovaj biti zadnji takav štrajk koji će se desiti u Crnoj Gori u borbi radnika za ostvarivanje svojih prava“.

"Istovremeno pozivam radničku klasu Crne Gore i sve slobodnomisleće građane da se za svoja prava borimo na drugi način, metodama dozvoljene sindikalne i druge borbe protiv onoga koji nam definitivno nanosi određenu nepravdu. Pokušaćemo da odmah nakon razgovora sa invalidima rada Bijelog Polja uputimo pisma ministarstvima rada, finansija i svim poslaničkim klubovima da se što hitnije organizuje sastanak sa predstavnicima štrajkača. Što prije moramo doći do tog konsenzusa kako bi ovi ljudi što prije otišli svojim kućama i time izbjegnemo “ne daj bože neku dramatičnu situaciju, jer poslije toga ništa ne bi bilo isto“, kazao je Keković.

Osim Numanovića, niko se ne interesuje

Predsjednik štrajkačkog odbora Lazar Knežević ponovio je, da osim formalne posjete ministra Suada Numanovića niko od nadležnih državni funkcionera nije našao za shodno da se zainteresuje za njihov problem.

"Ukoliko se do kraja sedmice niko ne oglasi povodom naših zahtijeva zaključaćemo se u naše prostorije i tu ostati sve do smrti"

"Ukoliko se do kraja sedmice niko ne oglasi povodom naših zahtijeva zaključaćemo se u naše prostorije i tu ostati sve do smrti. Kolege koje su u štrajku saglasne su da od toga dana neće uzimati vodu i ljekove jer naš nestanak sa zemlje je jedini način da onima koji ttreba da razmišljaju o svojim građanima omogućimo “miran san“, poručio je Knežević.

Podrška bjelopoljskih NVO

Invalide rada posjetili su i predsjednici bjelopoljskih nevladinih organizacija “YES“ i „Multimedial“, „Udruženja paraplegičara“, “Bjelopoljskog demokratskog centra“, “Euromosta“, “Udruženja slijepih i slabovidih lica“ Željko Đukić, Milka Stojanović, Zdravko Janjušević, Almer Mekić i Mirsad Dlakić. Oni su obećali da će narednih dana analizirati sve zahtjeve invalida rada i zauzeti zajednički stav.

"U ovom trenutku dajemo nesebičnu podršku ovim ljudima i apelujemo na državne organe, posebno na ministarstva rada i socijalnog staranja i finansija da u skladu sa zakonom i Ustavom realizuju zahtjeve invalida rada", kazao je u ime ostalih kolega Janjušević.

Galerija

Bonus video: