Savjet za saradnju Vlade i NVO precizirao kriterijume za raspodjelu novca

Valida Hodžić iz rožajske NVO Ikra smatra da su kriterijumi u uredbi previše rigorozni za organizacije sa sjevera Crne Gore.
0 komentar(a)
Mirsad Bibović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mirsad Bibović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.07.2011. 07:12h

Savjet za saradnju Vlade i nevladinih organizacija (NVO) podržao je Predlog uredbe o kriterijumima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću, uz sugestiju da obrađivač razmotri određene primjedbe prije upućivanja akta Vladi na usvajanje.

Predstavnici Ministarstva finansija pojasnili su da je cilj promjene Uredbe jasnije definisanje načina evaluacije, monitoringa i kontrole odobrenih projekata, pojedinih odredbi i kriterijuma za raspodjelu, kao i prilagođavanje procentualnog učešća pojedinih oblasti u ukupnom iznosu i povećanje transparentnosti rada Komisije.

Pomoćnik ministra Boris Bušković kazao je, na vanrednoj sjednici Savjeta, da je Uredba prvi korak u dokumentaciji koju pripremaju i koja će taj proces učiniti još transparentnijim.

Sekretar Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Marko Vukašević, kazao je da je ostao nepromijenjen dio Uredbe koji se tiče procentualne podjele ukupnog novca, odnosno da će za projekte NVO i dalje biti operedijeljeno 75 odsto, za medijski pluralizam deset i za ostale projekte 15 odsto.

“Suštinske izmjene tiču se promjene procenata po oblastima. Do sada smo, a vjerovatno će tako biti i ubuduće, imali nezadovoljstvo što se tiče ovih šest oblasti po kojima se raspodjeljuju sredstva”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, činjenica da je za oblast zadovoljavanja potreba osoba sa invaliditetom planirano 40, a za ostale oblasti po 12 odsto, govori o tome da je obrađivač pokušao da nađe kompromisno rješenje.

Vukašević je kazao da su jasnije definisani i kriterijumi na osnovu kojih će se raspodjeljivati dio prihoda od igara na sreću.

“To su društvena korisnost, kapacitet predloženog projekta, kapacitet organizacije da ga realizuje i budžet”, naveo je on.

Projekti A i B kategorije

Projekti koji se finansiraju od dijela prihoda od igara na sreću razvrstani su na projekte A kategorije, za koje se može dodijeliti do 15 hiljada eura i B kategorije, za koje se može dodijeliti od 15 hiljada do 100 hiljada eura.

Vukašević je pojasnio da se za projekte B kategorije ne može dodijeliti više od 30 odsto ukupne opredijeljene sume za oblast na koju se projekat odnosi.

Organizacije kojima su odobreni projekti do deset hiljada eura dobijaće novac odjednom, iznos od deset do 20 hiljada uplaćivaće se u dvije, a preko 20 hiljada u tri rate.

U druga dva slučaja, organizacija je dužna da, prije uplate sljedeće rate, dostavi Komisiji izvještaj kojim potvrđuje da je novac iz prethodne namjenski potrošila.

Uredbom je predviđeno da organizacija, za koju se utvrdi da je nenamjenski trošila novac, mora da ga vrati u budžet , a projekat za koji joj je odobren novac neće biti razmatran u naredne četiri godine.

Predlog za raspodjelu novca NVO sačinjava Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću i dostavlja ga na razmatranje Vladi, u čijoj je nadležnosti i imenovanje predsjednika i članova Komisije.

Samo da raspodjela ne bude u avgustu

Članove savjeta iz NVO interesovalo je kako će biti raspodijeljen novac za ovu godinu, s obzirom na to da ni konkurs još nije raspisan.

Prema riječima Ane Novaković, ne bi bilo korektno da konkurs za ovu godinu bude raspisan u avgustu, jer je to vrijeme godišnjih odmora pa NVO neće biti u stanju da pripreme projekte i svu dokumentaciju potrebnu za apliciranje.

Član Savjeta Fadil Mučić kazao je da nije siguran da nova uredba predstavlja korak unaprijed jer, kako je naveo, priređivačima očigledno nije bilo jasno ko su i kako funkcionišu NVO.

“U Crnoj Gori ima oko šest hiljada potencijalnih aplikanata. Ako se to ima u vidu, onda je ovo mali novac. Ne vidim da će ova uredba donijeti boljitak, pogotovu ne za osobe sa invaliditetom”, kazao je Mučić.

Predstavnik NVO Grin houm Jelena Marojević kazala je da u oblastima koje su navedene u uredbi, a za koje se dodjeljuje novac, nema zaštite životne sredine.

Valida Hodžić iz rožajske NVO Ikra smatra da su kriterijumi u uredbi previše rigorozni za organizacije sa sjevera Crne Gore.

Predsjednik Savjeta Mirsad Bibović kazao je da bi obrađivač, prije upućivanja uredbe Vladi na razmatranje, treba da precizira da li se navedeni novac odnosi i na finansiranje programa, ili samo projekata.

Savjet je preporučio obrađivaču i da, ako je moguće, precizira način finansiranja projekata čiji je cilj podizanje ekološke svijesti i zaštite životne sredine.

“Predlažem i da Savjet sugeriše obrađivaču da još jednom razmotri član koji se odnosi na maksimalan broj projekata, jer ako je intencija da se finansiraju kvalitetni projekti – onda broj treba da bude u drugom planu”, rekao je Bibović.

Prema njegovim riječima, u prvi plan treba izbaciti kvalitet, a ne broj projekata koji mogu da budu podržani.

“Predlažem i da obrađivač razmotri i dokumentaciju koja je potrebna, kako bi se vidjelo da li je sve navedeno baš neophodno, kako bi formirali fleksibilniji sistem, posebno za male organizacije sa sjevera koje nemaju stalno zaposlene", dodao je Bibović.

Vlada bi, kako je saopšteno nakon sjednice, Predlog uredbe o kriterijumima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću mogla razmatrati već na narednoj sjednici.

Bonus video: