Pavićević dobio dva placa da napravi dvoranu, pa je platio novcem Opštine

MANS otkriva na koji način je Pavićević “došao do veoma vrijednih parcela u samom centru grada
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2011. 08:31h

Istražujući poslovanje barske građevinske kompanije Zavod za izgradnju Bara (ZIB) i njenog vlasnika, predsjednika Opštine Bar, Žarka Pavićevića, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS otkriva na koji način je Pavićević “došao do veoma vrijednih parcela u samom centru grada i kako je koristići svoju poziciju, kroz izmjene planske dokumentacije, za sebe i svoju kompaniju povećavao profit od izgradnje stanova za tržište”.

U aprilu 2001. godine tadašnji predsjednik Opštine Bar, Borislav Lalević je sa ZIB-om sklopio ugovor o građenju sportske dvorane u Baru. Rok za izgradnju sportske dvorane je bio 36 mjeseci, a vrijednost radova procijenjena je na oko pet miliona eura.

" Stručni nadzor nad izgradnjom ovog objekta je bio povjeren kompaniji Basketing, čiji vlasnik, Nebojša Milošević kasnije postaje jedan od stalnih saradnika Žarka Pavićevića na poslovima izmjene planova i uklapanja nelegalnih objekata u barskoj opštini.

Umjesto isplate novca, ugovorom je bilo definisano da će Opština Bar radove platiti kompenzacijom – davanjem na trajno korišćenje atraktivnih placeva u centru grada na kojima je već tada bilo ucrtano nekoliko stambeno-poslovnih višespratnica.

Tadašnji Zakon o građevinskom zemljištu je propisivao da se prenos prava na građevinskom zemljištu vrši isključivo putem javnog nadmetanja, osim u slučaju da se zemljište prenosi radi izgradnje objekata od javnog interesa, što stambeno-poslovne zgrade koje je ZIB namjerio da gradi svakako nisu bile.

Uprkos tome, ugovor je zaključen i ZIB je počeo gradnju sportske dvorane" saopštio je Dejan Milovac, zamjenik izvršnog direktora MANS-a i direktor programa za urbanizam.

Tačno godinu nakon potpisivanja ugovora o građenju sportske dvorane, Opština je ZIB-u prenijela pravo korišćenja na dvije parcele u centru grada, “iako Ugovor o građenju nije istekao, niti je ZIB kompletirao radove”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: