Centralna banka smanjila rezerve da bi bilo više kredita

Nova odluka CBCG počeće da se primjenjuje prvog oktobra i bankama je ostavljeno tri mjeseca da se prilagode novom režimu obavezne rezerve
0 komentar(a)
Centralna banka, Foto: Arhiva Vijesti
Centralna banka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.07.2011. 19:57h

U cilju poboljšanja ročne strukture depozita koja bi imala pozitivan uticaj na odobravanje dugočnih kredita (kroz smanjenje kamatnih stopa) Centralna banka (CBCG) je donijela odluku da snizi stopu obavezne rezerve koju banke izdvajaju kod CBCG za depozite sa ročnošću do godinu dana na osam odsto, dok će za depozite do godinu dana stopa obavezne rezerve iznositi 9,5 odsto.

Nova odluka CBCG počeće da se primjenjuje prvog oktobra i bankama je ostavljeno tri mjeseca da se prilagode novom režimu obavezne rezerve, a da bi se spriječile eventualne zloupotrebe predviđene su stroge sankcije za kršenje ove odluke.

Nova odluka CBCG počeće da se primjenjuje prvog oktobra

Ranijom odlukom CBCG iz juna 2009. godine banke su oslobođene izdvajanja obevezne rezerve na sve nove depozite koje sakupe, dok je na depozite kojima su raspolagale, stopa obavezne rezerve bila snižena sa 11 na 10 odsto.

U bankarskom sektoru nastavljen trend stabilizacije

Na sjednici Savjeta CBCG konstatovano je da je u bankarskom sektoru nastavljen trend stabilizacije, da je u maju porasla kreditna aktivnost, aktiva banaka i štednja stanovništva, dok ključni problem ostaje visoko učešće loših kredita.

Savjet je usvojio kvartalni izvještaj glavnog ekonomiste u kome je navedeno da CBCG očekuje rast BDP-a od oko tri odsto, ali potvrda ispravnosti te prognoze moći će se dobiti tek nakon trećeg kvartala koji je najznačajniji u smislu ekonomskog rasta.

Savjet je usvojio kvartalni izvještaj glavnog ekonomiste u kome je navedeno da CBCG očekuje rast BDP-a od oko tri odsto

"Iako je situacija značajno poboljšana ključni rizici ostaju visok stepen nelikvidnosti realnog sektora, usporena kreditna aktivnost, rast javnog duga, javni prihodi niži od planiranih, veliki broj pravnih i fizičkih lica koja neuredno izmiruju svoje kreditne obaveze, ali i brojni rizici koji dolaze sa međunarodnog tržišta", rekli su u CBCG.

Savjet je usvojio i izvještaj o kretanju cijena

Savjet je usvojio i izvještaj o kretanju cijena prema kome je u posljednja dva mjeseca došlo do zaustavljanja rasta inflacije, kao i da je na rast inflacije u prvom kvartalu najviše uticao rast cijena hrane i energenata, odnosno, prelivanje spoljne inflacije.

"Imajući u vidu i dalje visok stepen neizvijesnosti kretanja ovih proizvoda na globalnom tržištu, zadržana je postojeća projekcija inflacije za ovu godinu u rasponu od 3,5 do 5,7 odsto", rekli su u CBCG.

Savjet je usvojio set novih odluka koje regulišu postupanje sa falsifikatima i sumnjivim primjercima euro novčanica i kovanica, Izvještaj o radu Fonda za zaštitu depozita, a odlučeno je i da se u saradnji sa Ministarstvom finansija priprema radna verzija zakona o stambenim štedionicama.

Bonus video: