U Crnoj Gori skupi odjeća i obuća, ali su cigarete i alkohol "džabe"

Kada su ukupne cijene u pitanju, od Crne Gore su jeftinije Makedonija, Albanija, Bugarska, Srbija, te Bosna i Hercegovina
327 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2011. 18:53h

Građani u Crnoj Gori, kako je objavio evropski statistički zavod Eurostat, servise i usluge plaćaju po cijenama skoro upola nižim od onih u 37 zemljama Evrope obuhvaćenih izvještajem. Te cijene iznose 59 odsto evropskog prosjeka i, iako zvuči optimistično, razlike su, ako se posmatraju cijene po različitim kategorijama, velike.

Od svih kategorija koje je Eurostat uzeo u obzir u izvještaju objavljenom u utorak, u Crnoj Gori građani najviše moraju da plate za odjeću i obuću, a za njih su najjeftiniji alkoholna pića, duvanski proizvodi i narkotici.

Cijene obuće i odjeće u Crnoj Gori su, sa 105 odsto, iznad prosjeka EU, ali su cijene alkoholnih pića, duvanskih proizvoda i narkotika upola niže.

Bezalkoholna pića i hrana su, sa 77 odsto evropskog prosjeka, u Crnoj Gori skuplji nego u Srbiji (65%), Bosni i Hercegovini (75%), Albaniji (70%), ali je ta zemlja jeftinija od Hrvatske, u kojoj su cijene hrane čak 92 odsto evropskog prosjeka.

Cijene struje, gasa i drugih goriva u Crnoj Gori su 58 odsto evropskog prosjeka, dok su ti troškovi u Srbiji, sa 47 odsto, najniži među 37 evropskih zemalja.

U tom domenu u EU je najskuplja Danska sa indeksom 1,75 puta višim od evropskog prosjeka.

Srbija je i zemlja u kojoj su troškovi poštanskih usluga, telefona i faksa najniži, sa 39 odsto prosjeka EU, dok su u Crnoj Gori ti troškovi preko 1,5 puta veći u odnosu na susjede i iznose 64 odsto evropskog prosjeka.

Prema cijenama namještaja i podnih i zidnih obloga Crna Gora je na 60% evropskog prosjeka dok je indeks cijena kućnih aparata 83% prosjeka, a potrošačke elektronike 92%.

Cijene potrošačke elektronike u Crnoj Gori su blizu prosjeka EU, na istom nivou kao i cijene u Makedoniji, dok je ista kategorija proizvoda u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji skuplja u odnosu na crnogorsko tržište. U Hrvatskoj su te cijene čak iznad evropskog prosjeka.

Crna Gora je po cijenama održavanja automobila, motora i bicikala i goriva za privatna vozila, sa indeksom 85% prosjeka EU.

Kada je riječ o restoranima i hotelima, Crna Gora je na 62 odsto evropskog prosjeka, a od nje su jeftinije Srbija i Mađarska sa po 54%, Bugarska - 45%, Rumunija – 50% i Makedonija i Albanija, kao najjeftinije, sa po 42% evropskog prosjeka.

Najskuplja Švacarska

Kada je riječ o vrhu ljestvice, najskuplja zemlja je Švajcarska, a među skupljima su i zemlje sjeverne Evrope. Cijene u Švajcarskoj su 48% više od prosjeka EU.

U kategoriji prehrane, međutim, rekord drži Norveška, sa cijenama 65% iznad prosjeka za hranu i bezalkoholna pića, 41% višim za obuću, a 38% za odjeću. Alkoholna pića i duvan su tamo 2,37 puta skuplji od EU prosjeka.

Struja je najskuplja u Danskoj - 75% veća od EU prosjeka, kućni uređaji i potrošačka elektronika na Islandu - 53% više od prosjeka, a namještaj je najskuplji na Malti - 18% više cijene od prosjeka.

Danska i Norveška su najskuplje i po pitanju održavanja vozila, transportnih usluga i restorana i hotela, dok su troškovi za telefone, faks i poštanske usluge najskuplji u Španiji, gdje su cijene 28% više od evropskog prosjeka.

Kada su ukupne cijene u pitanju, od Crne Gore su, uz najjeftiniju Makedoniju (44 odsto evropskog prosjeka), jeftinije i Albanija, koja je na 50 odsto, Bugarska sa 51%, Srbija sa 52 odsto, te Bosna i Hercegovina sa 57 odsto.

Prema nedavno objavljenim podacima, u Crnoj Gori su u martu prosječne plate bile oko 480 eura, niže su u Makedoniji i Srbiji i iznose 330, odnosno 257 eura. Prosječna plata u Hrvatskoj je u martu oko 750 eura.

Galerija

Bonus video: