Pavićević uspio da poništi rješenje o Tehnoprometu koje je potpisao Lukšić

Upravni sud poništilo rješenje iz formalnih razloga, ne ulazeći u suštinu problema i način na koji je otuđena višemilionska imovina.
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2011. 08:22h

Upravni sud Crne Gore poništio je rješenje Ministarstva finansija od 8. decembra prošle godine u vezi sa kompanijom Tehnopromet B iz Bara, koje je potpisao bivši ministar finansija, a danas crnogorski premijer dr Igor Lukšić, i donio presudu u korist tužioca - Zavoda za izgradnju Bar (ZIB) privatne kompanije gradonačelnika Bara Žarka Pavićevića.

U presudi, koja je juče dostavljena strankama u postupku, je navedeno da je donijeta 10. juna.

Ministarstvo finansija krajem prošle godine uvažilo je zahtjev bivših radnika Tehnoprometa i poništilo rješenje Uprave za nekretnine – Područne jedinice Bar od 1. aprila 2009. godine istakavši da ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji koji je potpisao bivši direktor Tehnoprometa Slavoljub Glišić 2002. godine sa Zavodom za izgradnju Bara, nije bio sačinjen u skladu sa članom 11 Zakona o prometu nepokretnosti, niti su potpisi ugovarača bili ovjereni kod suda.

Iz dispozitiva navedenog rješenja ne može se utvrditi koja su to druga zainteresovana lica, što rješenje čini nejasnim i neodređenim

Vijeće Upravnog suda, kojim je predsjedavala sudija Biserka Bukvić, a u kojem su bili Fadil Kardović i Vladimir Radulović, poništilo je rješenje Ministarstva finansija iz formalnih razloga, ne ulazeći u suštinu samog problema i način na koji je otuđena imovina višemilionske vrijednosti.

" Prvostepenim rješenjem Uprave za nekretnine PJ Bar od 1. aprila 2009. odbijen je zahtjev Vitić Ljubice iz Bara i drugih zainteresovanih lica za oglašavanje ništavnim rješenja od 20. avgusta 2002. godine.

Iz dispozitiva navedenog rješenja ne može se utvrditi koja su to druga zainteresovana lica, što rješenje čini nejasnim i neodređenim s obzirom na to da se mora tačno navesti koja su to zainteresovana lica koja su učesnici u postupku.

Navedene nepravilnosti nije otklonio ni tuženi (Ministarstvo finansija-prim. aut) u osporenom rješenju. Pored navedenog, počinjena je i povreda pravila postupka iz člana 203 (stav 2) Zakona o upravnom postupka, s obzirom na to da obrazloženje rješenja ne upućuje na rješenje kakvo je dato u dispozitivu…

Nejasno je kako tuženi u osporenom rješenju zaključuje da zainteresovanim licima nije omogućeno učešće u postupku, kada je prvostepeni organ postupajući po ukidnom rješenju tuženog od 31. jula 2008. godine, saslušao punomoćnika zainteresovanih lica Vitić Ljubice i dr. - advokata Dejana Ćosovića iz Budve, a što se može utvrditi iz zapisnika o usmenoj raspravi pred PJ Bar " navodi se, između ostalog, u presudi koju je potpisala sudija Biserka Bukvić.

U ponovnom postupku, prema presudi, Ministarstvo finansija treba da otkloni „nepravilnosti i nejasnoće na koje je ukazano ovom presudom, utvrditi ko su zainteresovana lica u postupku i donijeti novo zakonito rješenje“.

Žarko Pavićević, koji je 2002. godine bio izvršni direktor ZIB-a i potpisnik spornog ugovora, na volšeban način i bez sudske ovjere, za svega nekoliko stotina hiljada eura, uspio je da u barski katastar uknjiži više od 100.000 kvadrata atraktivnog zemljišta i poslovnih prostora nekadašnjeg ogranka beogradske firme Trgopromet, a potom u narednih nekoliko godina pristupi rasprodaji te imovine trećim licima.

To je, inače, jedan od slučajeva u vezi sa barskim gradonačelnikom kojim se, nakon prijave MANS-a, pokretanjem pretkrivičnog postupka sad bavi Đurđina Ivanović, specijalni tužilac za organizovani kriminal u Crnoj Gori.

Bonus video: