Ništa od energetskog kabla na lokaciji Blato: Čeka se predlog mještana

Prije nekoliko mještani su gradonačelnici Mariji Ćatović iznijeli svoje protivljenje da se na lokaciji Blato postavi trafostanica i konvertorsko postrojenje
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2011. 17:03h

Za mještane Lastve Grbaljske nije prihvatljivo da se na lokaciji Blato postavi konvertorsko postrojenje i trafostanica, što su danas i ponovili na javnoj raspravi koju je organizovalo Ministarstvo za održivi razvoj i turizam povodom nacrta DUP-a za koridor dalekovoda 400 KV sa optičkim kablom od Crnogorskog primorja do Pljevalja i podmorskim kablom 500 KV sa optičkim kablom Italija-Crna Gora, sa strateškim procjenama uticaja na životnu sredinu.

Nakon skoro tročasovne rasprave dogovoreno je da predstavnici mještana sa predstavnicima obrađivača plana obiđu alternativnu lokaciju koju predlažu mještani, a nalazi se u tom mjestu. Predsjednik MZ Lastva Grbaljska Labud Mihović, ponovio je da je neprihvatljivo da se takva postrojenja postave u srcu njihovog sela, i predložio lokaciju za koju tvrde da bi mogla poslužiti za tu namjenu.

Prije nekoliko dana oni su imali sastanak sa gradonačelnicom Marijom Ćatović, kojoj su iznijeli svoje protivljenje da se na lokaciji Blato postavi trafostanica i konvertorsko postrojenje.

Ćatović ih je podržala u tome, što je danas i potvrdila na javnoj raspravi.

Čekaju mještane sa novim predlozima

S obzirom da mještani nijesu mogli precizno objasniti predstavnicima obrađivača plana o kojoj lokaciji je riječ, dogovoreno je da svi zajedno izađu na teren i pogledaju da li ima mogućnosti da se tamo postave ta dva objekta.

Nikola Petrović iz Ministarstva rekao je da upute pismenim putem zahtjev i prijedlog, te da će se nakon obilaska lokacije razmotriti ta mogućnost.

Planer iz Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje Snežana Jovanović, kazala je da je za konvertorsko postrojenje potrebna površina 400x400 metara, ili 160 hiljada kvadrata, a za trafostanicu 200x400 ili 80 hiljada kvadrata.

"Ukupna površina za ova dva objekta je 24 hektara, i nije jednostavno na Crnogorskom primorju naći takav prostor", kazala je Jovanović.

Lokacija na rtu Jaz kompromisno, ali nije najsrećnije rješenje

Što se tiče izlaska podvodnog kabla iz mora, kaže Jovanović, razmatrano je pet mogućih lokacija, i to na poluostrvu Platamuni, uvala Nerin, Trsteno, lokacija na zapadnom dijelu plaže Jaz i na zapadnoj strani rta Jaz.

"Prije svega moralo se voditi računa o udaljenosti od javnih plaža i zaštićenih prirodnih dobara i zona. Naišli smo na niz ograničenja sa raznih aspekata, i većina ovih lokacija je ocijenjenja kao neprihvatljiva jer su u pitanju javne plaže. Tako da je lokacija na rtu Jaz predložena kao kompromis između aspekta tehničke pogodnosti i zaštite plaža i zaštićenih područja, ali ona posmatrano tehnički nije najsrećnije rješenje.

Međutim u ovoj zoni Primorja osim rta Jaz i zone Platamuna nemamo prostora gdje taj kabal da izađe", kazala je Jovanović.

Osim Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje, obrađivači plana su Institut IGH iz Zagreba i Dalekovod-projekt iz Zagreba.

Bonus video: